Nej, ingen ska stoppa Jan Lööf

Av: Elise Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

DN:s historia verkar vara en nyhetsanka

Jan Lööf.
Foto: TT
Jan Lööf.
Foto: Disney
Elsa i Frost.

Nyheten om att Jan Lööf ska bli tvungen att ändra i sina barnböcker Morfar är sjörövare och Ta fast Fabian har som väntat mötts av ett ramaskri.

Men det hela verkar i ärlighetens namn vara något av en nyhetsanka.

Förlaget Bonnier Carlsen förnekar i själva verket att något beslut ännu har fattats, vilket gör att Lööfs uttalanden till pressen mest ter sig som ett smart drag för att få kontroll över en pågående förhandling.

Något som möts av desto mer entusiasm är kampanjen för att dra ut Disneyprinsessan Elsa (känd från Frost-filmerna) ur garderoben. Inför nästa film har fansen propagerat för att hon äntligen ska få en flickvän. Den konstnärliga frihetens oantastlighet är tydligen hyfsat situationsberoende.

Om Jan Lööf skulle få för sig att lyssna på sin förläggare skulle han annars vara i gott sällskap. Ta bara barnboksförfattaren Richard Scarry, som under 30 år löpande gjorde ändringar i sina klassiska Sysselstad-böcker. Så att pappa Kanin till slut också fick vara med i köket och steka ägg. Och en menora tog plats bland andra helgfirandeattiraljer.

Scarrys inställning brukar med jämna mellanrum hyllas av nöjda läsare på sociala medier. Kanske något för andra barnboksförfattare att lära av.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN