ÅSIKT

Ta ansvar för elevernas konst, Konstfack

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Anna Odells konstaktion var dålig. Den orsakade lidande och utnyttjade människors empati. Men den följde Konstfacks regler!

Så kan man sammanfatta den internutredning som under ledning av Anders Stening undersökt om Konstfack gjort något fel när en elev spelade psyksjuk och togs in på S:t Görans sjukhus i januari. Den presenterades i går.

Konstfack tvättade sina händer snabbare än man gnussar en våtservett. Handledaren har inte gjort fel. Skolan har inte gjort fel. Det var reglerna som var fel! Men vi följde dem! Nu ska reglerna göras om. Dessutom kan man inte ta något ansvar för studenten Nug som sprejade ner en tunnelbanevagn, eftersom han inte gjorde det på skoltid.

Både Nug och Odell har fått lära sig att det är en ”plikt att provocera”. Det står uttryckligen i Konstfacks etiska regler. Båda har varit goda studenter och är därför polisanmälda.

Ärligt talat borde det inte gjorts någon internutredning i det här fallet. Konstfack skulle direkt ha iklätt sig rollen som ansvarig utgivare. De skulle kunna gå ännu längre: Ända tills konstnärerna är färdigutbildade borde skolan stå som ansvariga upphovsmän till konstverken. Det fulla ansvaret för alla provokationsmisstag borde vara handledarnas.

Men det hela kanske är en lektion i hur konstvärlden fungerar. Antingen är man inne eller utanför. Är man inne får man stipendier och uppbackning. Är man ute kan man känna sig väldigt, väldigt ensam.