ÅSIKT

Trevligt i väntan på den stora

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

När jag vittjar min sommarbrevlåda på recensionsböcker visar sig en av dem handla om en skribent på Expressens kultursida som vittjar sin likaledes lantligt belägna brevlåda på recensionsböcker.

Patetiskt kanske, men det får mig att gripa mig an Ola Klippviks dagboksanstrukna prosabok Vikbodagbok med dubbelt intresse. Vi har ju samma jobb, och följaktligen många gemensamma bekanta.

På Expressens frilansfest sitter Lars Gustafsson och ”knarrar förnöjt” medan chefen Björn Wiman ”talar entusiastiskt om sidans framtid” och ”inskärper att här får man skriva vad man vill”. Det är precis som jag trodde, bara en smula tråkigare. Alla inklusive Malte Persson får behålla maten. Klippvik sätter ingen på pottkanten á la Lars Norén eller Maja Lundgren.

Också hemlivet på Vikbolandet fortlöper utan friktion. Enda gnisslet gäller barnens evinnerliga snorande och

huruvida sambon, författaren Gertrud Hellbrand, bör eller inte bör skriva en artikel åt Dagens Nyheter. Ordet

snabbis förekommer på ett ställe, men eljest lämnas sexuallivet därhän, vilket kan tyckas onödigt snålt. Jag säger bara Henrik Tikkanen, eller Mia Berner för den delen (”Nu vill Pentti knulla!”).

Vikbodagbok gläfser inte, biter inte, vill inte para sig med läsarens ben, utan svingar sig med kattlik och självmedveten elegans mellan skilda ämnen som tomatodling, Thomas Bernhard och inflationen i Zimbabwe.

Trevlig läsning, inte minst för folk i branschen, men ändå något av en mellanbok efter den utmärkta Sportsmän (Bonniers) från 2005, kanske i väntan på Den Stora Romanen som utlovas i slutet.

Petter Lindgren