ÅSIKT

Det får du inte missa på bokmässan

KULTUR

ANNONS: Sponsrade länkar från utställare

Bokmässan är årets höjdpunkt i litteratur-Sverige.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Här är sponsrade länkar där några av utställarna tipsar inför mässan.

Faun förlag

Faun Förlag för alla skrivare Faun Förlag erbjuder manushjälp till författare, vi formger och illustrerar din bok, vi trycker och ger ut din bok, vi marknadsför och säljer din bok. Vi erbjuder skrivarkurser och en omtyckt lärobok och handbok i skrivande - Skrivarbok. Vi vill gärna göra en bok av ditt manus. Hör av dig till oss och berätta om ditt bokprojekt. Välkommen att besöka oss på Bokmässan! Ring 021-610 66 eller 0701-77 60 57 epost: [email protected]

Stockholms Medeltidsmuseum

Är du intresserad av medeltiden? Kom då till vår monter CO2:54.Vi är medeltidsklädda och lätta att hitta! Klarar du att rista runor i en vaxtavla och vet du hur tung en rustning är? Du kan vinna fina priser om du klarar vår tipsrunda. Vi berättar också om Stockholms medeltidsmuseums nya utställning som öppnar i januari 2010.

Internationella torget

Göteborg är inte hela världen - Välkomna till Internationella Torget i H-hallen!

Här bjuds ni på cirka 200 gratisseminarium, 49 utställare och en bokhandel med inspirerande litteratur. Internationella Torget är ett nätverk med över 65 organisationer, förlag och myndigheter som arbetar med utvecklingsfrågor, mänskliga rättigheter och med att uppmärksamma de internationella frågorna i Sverige. Nätverkets målsättning är att erbjuda dig som lärare, journalist, bibliotekarie och medborgare, en samlad mötesplats för globala utvecklingsfrågor, bland annat genom att finnas på Bokmässan i Göteborg.

Regionarkivet

Arkivnämnden för Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad och Regionarkivet bevarar material från Regionen och kommunen (inkl de tidigare landstingen i Bohuslän, Skaraborg och Älvsborg) samt från föreningar i Göteborg. Vi finns i Göteborg, Vänersborg och Mariestad och har uppgifter från t ex skolor, socialtjänst, sjukvård och kultur. På vår hemsida finns kontaktuppgifter och annan information. Där ges också möjlighet att söka i några av våra större register.

Internationella Kvinnoförbundet

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) fokuserar på att lyfta fram kvinnors roll som aktörer i freds- och säkerhetsfrågor. Varmt välkommen till vår monter på Internationella Torget, eller besök våra seminarier på Stora Scenen. Fredag 25/9 kl. 12.00 - 12.20 Ryssen runt hörnet och terrorister i garderoben? Vilken roll har media att spela i skapandet av hotbilder och identiteter? Lördag 26/9 kl 14.00 - 14.20 Militariseras biståndet? Samarbete mellan militära och civila aktörer har utvecklats till doktriner i EU och Nato. Hur påverkas Sverige och kvinnors säkerhet?

Natur & Kultur

Vi har ett uppdrag. Natur & Kultur startades 1922 av förläggaren Johan

Hansson. 1947 bildades den oberoende stiftelsen Natur & Kultur. Johan

Hanssons vilja med stiftelsen var att använda vinsten av förlagets

bokförsäljning till kulturella, ideella och allmännyttiga ändamål.

Jämför gärna vårt uppdrag med andras

Välkommen till vår monter B04:52 för att diskutera vårt uppdrag

tillsammans med oss.

Kreativ Insikt

Inte bara böcker. Presenter med omtanke & eftertanke till någon du tycker om - dig själv eller en kär vän. Klicka här för att se vårt erbjudande inför bokmässan.

Skogsstyrelsen

Skogsbruk, natur och  miljö är våra kunskapsområden. Är du också intresserad hittar du böcker, broschyrer, planscher m.m.  hos oss på Skogsstyrelsens bokhandel. Skogsstyrelsen är myndigheten för frågor som rör skog. Vi arbetar för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt god avkastning samtidigt som biologisk mångfald bevaras. Vi arbetar också med att öka medvetandet om skogens betydelse för samhället. Möt oss i monter B07:70.

Formas fokuserar – Aktuell debatt i pocketform

Pocketboksserien Formas Fokuserar är ett led i Forskningsrådet Formas arbete med att kommunicera forskningsresultat. Serien är ett debattforum där forskare klargör dagens kunskaps- och debattläge i viktiga samhällsfrågor. Beställ på Missa inte!

Skådespelarna Peder Falk & Johan Paulsen improviserar runt vår nya pocketbok ”Osäkrat klimat – laddad utmaning” fredagen den 25 september kl 11.00 och 14.10 på Forskartorgets scen (B05:72).

Du hittar oss i monter B06:82.

Statens institutionsstyrelse

Starka känslor och stor skaparkraft. I tvångsomhändertagna ungdomars konst händer det saker. Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström har varit jury i SiS stora bildtävling och nu finns alla verken samlade i en annorlunda konstbok. Vi delar ut den gratis i vår monter. Där finns även hela utställningen. Du kommer väl?

Trollmors sagor

Föreställning blev bok! Trollmors Sagor: Böcker, CD och föreställningar-3 sätt att ta del av en saga! ”Prinsessan som sades vara ful”är Trollmors första saga i bokform. Ett viktigt ämne belyses i gammaldags sagoform med många tecknade bilder. Boken finns även som ljudbok, bilderna är där ersatta av stämningsmusik och ljudillustrationer. Men allt började med berättarteaterföreställningen som också visas smakprov på och går att beställa. Kom till min monter på bokmässan! A 04:48 eller kolla min hemsida. Hälsningar! Trollmor

GML Print on Demand AB

GML Print on Demand AB är ett litet personligt tryckeri med stor kapacitet när det gäller att trycka böcker. Vi hjälper enskilda författare och små förlag att producera, ge ut och distribuera sina böcker. Våra kunder är både författare, som har skrivandet som sitt yrke, och vanliga människor som har kommit fram till att de vill ge ut sin egen bok, t ex släktkrönikor, memoarer, reseberättelser, kokböcker och romaner. Den vanligaste upplagan är 200 böcker, men vi trycker även en bok i taget. Våra författare behåller 80 procent av vinsten när vi säljer deras böcker i vår webbutik.

Riksarkivet

Sök svaren i arkiven! Nyfiken på vem som var din farfars farmors pappa och vad han gjorde? Vill du veta mer om hembygden eller läsa brevväxlingen mellan Axel Oxenstierna och den blivande drottning Kristina? Välkommen till monter D01:12 på Bokmässan i Göteborg den 24-27 september 2009. Passa på att prata med våra experter från Riksarkivet, Krigsarkivet, SVAR och landsarkiven. Eller besök oss på vår hemsida www.statensarkiv.se Vi hjälper dig hitta vägen.

Munkeröds Floristutbildning

Monter C00:13 Blomsterbinderi? Släpp loss kreativiteten med våra unika binderiböcker nr 1 och 2. o Blomsterbinderi för nybörjare. Här skapar du, steg för steg buketter, dekorationer, blomsterrankning m.m. o Blomsterbinderi, steg två. Här för vi dig vidare in i lommornas värld. Vägen till de flotta buketterna som finns i butiken, bordsmyckning, dörrkrans, färg- och form. o Böckerna är fyllda med läckert bildmaterial. Vi har yrkesutbildningar mot florist . Vi har inspirationskurser för amatörer. Hämta kursprogrammet hos oss.

Gehrmans Musikförlag

Gehrmans Musikförlag är sedan 1893 ett av de ledande musikförlagen i Skandinavien med fokus på utgivning av noter. Våra tre avdelningar står för en unik bredd: - Undervisning, Pop & Visa - Kör & Kyrkomusik - Orkester & Kammarmusik Oavsett om du är körledare, lärare, orkestermusiker, kyrkomusiker, trubadur, spelar i band eller sjunger själv eller tillsammans med dina barn hittar du det du behöver hos oss. För hela vårt utbud se hemsidan.

Isaberg Förlag

Det lilla "stora" och framförallt personliga förlaget, med fötterna i den småländska myllan. Vi har böcker som berör, lockar dig att skratta, kittlar dina smaklökar, ökar dina kunskaper, fackböcker, barnböcker mm. Se våra releaser på Bok & Bibliotek här:

Books on Demand

Books-on-Demand (sedan 1998) Hos oss kan du, ung som gammal, proffs eller amatör, förlag som egenutgivare ge ut dina böcker. Books-on-Demand är platsen för en bred utgivning av den smala litteraturen. Här finner du poesi, romaner, hembygdslitteratur, rapporter, kurslitteratur mm. Vi kan hjälpa till med all typ av layout för din bok och har en välbesökt webshop där böckerna säljs för kundens räkning on-demand, dvs vi trycker boken först då den är såld. Vi får in beställningar från hela Sverige, Bokus, AdLibris och CDON är återkommande kunder hos oss. Låt oss hjälpa dig att ge ut just din bok!

1,6 miljonerklubben

Monter B08:61 • Varmt välkommen! Sinnenas mat: Lördag 26 september kl. 15.00-15.45. Alexandra Charles, Lill Lindfors, Viveca Lärn, Christina Schollin. Seminariekort krävs. Miniseminarium: Att duga eller inte duga - det är frågan Christin Mellner, forskare. Fredag 25 september, kl. 11.00-11.20. Kockteatern: Sinnenas Mat. Gladys del Pilar 24/9.

Bra Böcker AB

I Bra Böckers monter (B01:20) kan du träffa följande författare som alla är aktuella med nya böcker: Varg Gyllander med kriminalromanen Somliga linor brister, Lennart Jirlow som skildrar sitt konstnärskap i boken Målaren, Tommy Deogan med självbiografin Blodsbröder och britten Simon Kernick som är aktuell med sin tredje kriminalroman på svenska: Mord för mord. Hos oss hittar du även boknyheter från bl.a. Stephen King, Dean Koontz, David Baldacci och Guillermo del Toro.

Ottar

Sex är politik Iran, USA, Västervik eller Litauen. Sexualpolitik är fortfarande ett av världens mest kontroversiella ämnen. Bör abort ses som en mänsklig rättighet? Ska vi snacka porr i skolan? Hur hänger sexualitet ihop med fattigdom? Ottar är Sveriges största sexualpolitiska tidskrift. Ottar bevakar sexualpolitiken - från Sverige till hela världen, från det personliga till det politiska. Kom till vår monter och gå på våra spännande seminarier om sex och religion, Spansk politik och mycket mer!

SKTF

Välkommen till Sveriges första Fair Union! Vi finns på Internationella torget på Bok & Bibliotek 2009. Som medlem i SKTF är du med och tar ett globalt ansvar.

Kartcentrum

Den ledande specialbutiken för kartor och resehandböcker. Kartcentrum täcker in världens alla länder och säljer även sjökort, jordglober, atlaser, resetillbehör. Försäljning i både butik och på Internet.

Träffa värmländska berättare på bokmässan

Värmland har ett rikt kulturliv och en stark berättartradition. Författare som till exempel Selma Lagerlöf, Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Göran Tunström är kända över hela världen. Berättartraditionen lever vidare, det visar sig inte minst genom de många värmländska författare som presenteras på årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Passa på att besöka Värmlandsmontern under mässan.

Riksdagen

Välkommen till riksdagens monter C01:42 på Bokmässan! Träffa och ställ frågor till riksdagsledamöter som medverkar i montern. Lär dig mer om riksdagens arbete, EU och Sveriges ordförandeskap i EU. Tävla i vår frågesport, gå en virtuell rundvandring i Riksdagshuset och sök i Riksdagsbibliotekets samlingar. Vi uppmärksammar också JO och KU 200 år.

Gleerups

Väska till alla lärare som gör entree på Bok & Bibliotek! Är du lärare? Missa inte tillfället att besöka Gleerups monter på Bok & Bibliotek, nr C04:19. Där kan du titta på alla nya läromedel och byta idéer med våra läromedelsutvecklare. Passa på att bli medlem i Gleerups entree, ett forum för lärare där du får tips, idéer och erbjudanden. Helt kostnadsfritt. När du blir medlem i Gleerups entree på Bok & Bibliotek får du en snygg och användbar väska med dig hem!

Story Side

StorySide är idag ett av de ledande förlagen på den växande ljudboksmarknaden. Vår ambition är att erbjuda de bästa litteraturupplevelserna i ljudform. Våra uppläsare får dig att glömma både tid och rum, t.ex. Tomas Bolme, Mikael Persbrandt, Katarina Ewerlöf och Lena Endre. Bland alla våra fantastiska författare finns John Ajvide Lindqvist, Henning Mankell och Mons Kallentoft. Besök vår monter A02:40 för att träffa några av dem och passa på att köpa ljudböcker till mässpris! Varje StorySidebok ska vara en upplevelse. Det du hör från oss ska få dig att vilja höra mer!

Folkuniversitetet Skrivarakademin

Författarledda skrivarkurser i Stockholm, Göteborg eller på distans www.skrivarakademin.se Besök oss i vår monter A03:55

Studieförbundet Vuxenskolan

Välkommen till SVs värld! Kom till vår monter C03:02 och lyssna på välkända talare om kultur & forskning, fildelning & sampling, språk &språkvård, lycka, mat & klimat, ung i EU och mycket annat!. Hela programmet finns på www.sv.se SV är ett av Sveriges största studieförbund . SV är mångfaldens studieförbund som vill ge alla människor möjlighet att växa. SV är därför en engagerad lokal kraft för föreningsliv, kultur och samhälle i hela Sverige.

Swedmic

Hållplats Musiktorget. Bakom Hållplats Musiktorget döljer sig några organisationer, skivbolag och musikförlag. Syftet är att exponera och sälja svensk musik. Utbudet är främst skivor, noter och böcker. Det är i första hand genrerna jazz, klassiskt, folk/world och musik för barn som Musiktorget saluför. På Bok & Bibliotek utgör, Svensk Musik AB, Caprice, Rikskonserter och CDA Hållplats Musiktorget.

Vi välkomnar er till monter: C05:01

Statens musiksamlingar

Möt oss på Bokmässan i monter C05:10 och på seminariet 24/9 kl 13.00 om ”La Folia – den spanska dårskapen i svensk musik”.

Statens musikbibliotek

Ett av Europas största musikbibliotek, öppet för alla. Låna noter och musiklitteratur.

Musikmuseet

Här går du rätt in i musiken. Utställningar, visningar, programverksamhet – för barn och vuxna.

Svenskt visarkiv

– centrum för folkmusik och jazzforskning – öppet för alla. Folkliga och andra äldre visor, instrumental folkmusik, äldre populärmusik och svensk jazz.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker

Bokmässan