ÅSIKT

Camping – litterär jungfrumark

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Potentiell brottsplats.Arkivfoto
KULTUR

Campingplatsen, nyligen förevigad i journalisten Josefin Oleviks Campingland (Alfabeta), är löjligt oexploaterad i den svenska skönlitteraturen. Vilken fantastisk miljö för exempelvis en kollektivroman eller mordhistoria. ”Fruar i foppatofflor” kunde vara titel, eller ”Med dragkrok mot undergången”.

Bo R Holmberg vet emellertid att förvalta sitt pund och förlägger sin ångermanländska och pikaresk-artade kärlekshistoria mellan tonårige Brandon och rikemansdottern Teresa ”med ögon som havet i Norrfällsviken” till denna sorts omgivning.

I förra årets Ska vi rymma? (Alfabeta) var det styvpappan, den brutale och småkriminelle Kjell, som drev Brandon ut längs campingstråken. I årets fortsättning Vi rymmer igen! (Alfabeta) är det Teresa som utgör berättelsens motor. Relationen ska fördjupas, och det med hjälp av ett slitet tvåmannatält, ”fyra okokta korvar, ett glas Fanta och en hårdbrödssmörgås var”.

Så långt som till regelrätt samlag går det inte, vilket nog är sunt eftersom berättelsen riktar sig till läsare i tolvårsåldern. Men Holmberg låter nattsvalkan och sommarens vemod sila fint genom tältduken.

Petter Lindgren