ÅSIKT

Blåmannen efter Negern?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Kvarteret Negern i Karlstad.
KULTUR

När Karlstad kommun bytt namn på Kvarteret Negern har en av de senaste årens mest infekterade politiska frågor avgjorts. Ifall någon annan vill söka uppmärksamhet i pressen så är det nybyggda Kvarteret Blåmannen i Stockholms innerstad ett hett tips. Blåman är ett gammalt svenskt ord för afrikan (i äldre svenska kunde ”blå” även betyda svart). Under 1900-talet ersattes det med det då mer politiskt korrekta ”neger”.

Själv bryr jag mig inte så mycket och det är nog mest för att jag är gammal. Tillräckligt gammal för att minnas ett 1980-tal när ”negrerna” var modiga hjältar som kämpade mot apartheid i södra Afrika och som gärna fick flytta hit. Och ett 1990-tal då det blev viktigt att sluta säga negrer samtidigt som invandringen gjordes till ett problem och Sveriges stöd till tredje världens kämpande folk drogs in.

Ungefär samtidigt som Kvarteret Negern-frågan började debatteras beslöt Karlstad kommun att med Sveriges Radio Värmlands ord ”ta i med hårdhandskarna” med kommunens flyktingar. Socialbidragen till flyktingar som inte fått uppehållstillstånd drogs in – även för dem som inte ens har hunnit få avslag på sina asylansökningar.

Man bör inte förringa kampen för rättvisande beteckningar. Men heller inte göra den till huvudsaken. Risken är att ju mer den verkliga rasismen ökar desto fler meningslösa diskussioner kring kvartersnamn kommer vi att få.

Kalle Holmqvist