ÅSIKT

Norska staten pekar ut norrmän som rasister

Försöker skrämma bort flyktingar genom att svartmåla egna landet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT
KULTUR

Statlig propaganda brukar vanligtvis gå ut på att visa upp hur förträfflig den egna nationen och dess medborgare är.

Inte i Norge

I ett tidigare okänt norskt propagandamaterial som avslöjats av tidningen Klassekampen framställs norrmännen som ogästvänliga, rasistiska och oförmögna att ta hand om sina svagaste. 


Materialet har publicerats i form av en tecknad serie som tryckts i 48 000 exemplar och distribuerats till elever i åtta somaliska byar. Serien handlar om Hassan som söker asyl i Norge, men som utsätts för rasism, utnyttjas på arbetsmarknaden, förvägras vård av sjukhuspersonal och tvingas bo på en parkbänk.

Till slut åker han tillbaka till Somalia. 

Serien är en del av en större propagandaoffensiv mot flyktingar som Norge bedrivit under de senaste tre åren, bland annat genom att köpa annonser på Facebook.

Men precis som helt vanlig propaganda gör serien sitt bästa för att mörka sanningen – vilken faktiskt är att den norska regeringen inte vill att Hassan flyttar till Norge.


Ska man tro dem står nämligen världens mest framgångsrika land med världens lägsta arbetslöshet och världens mest integrerade invandrare inför en nära förestående systemkollaps på grund av hög invandring. Men efter att reglerna ändrades år 2015 har antalet asylsökande inte varit så få på 20 år. Antalet ensamkommande har halverats.

Det är en retorik som blir allt mer verklighetsfrånvänd för varje år som går. Och att dessutom försöka dölja sin egen främlingsfientlighet genom att skylla på den egna befolkningens rasism och ovilja att hjälpa är rent häpnadsväckande.


Samtidigt fortsätter Norge att importera arbetskraft. 2016 jobbade 150 000 östeuropeer i landet. Under året som gått ökade siffran med 13 procent. Svenskar är fortfarande den tredje största grupp som söker sig till Norge av ekonomiska skäl. 

Trots att norrmän är så rasistiska och osympatiska, alltså.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge