Hjältekaptenen vill stoppa klimatförändringen

Carola Rackete har skrivit bok om miljöaktivism

avMargareta Zetterström

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AP
Carola Rackete håller tal inför klimataktivister i tyska Erkelenz.

I somras greps 31-åriga tyska kaptenen Carola Rackete av italiensk polis för att hon kört in i hamnen på ön Lampedusa med sjöräddningsfartyget Sea-Watch 3. 

Hon och hennes besättning hade två veckor tidigare räddat 53 afrikanska migranter från att drunkna, men vägrats tillstånd att gå i hamn. Det högernationalistiska partiet Lega hade genomdrivit ett förbud för sjöräddningsfartyg att vistas i italienskt vatten och anlöpa italienska hamnar.

Carola Rackete anklagades för medhjälp till illegal invandring och hotades med flera års fängelse men frikändes. Och i januari i år förklarade den italienska Kassationsdomstolen (motsvarande svenska HD) att hon aldrig borde ha arresterats. Hon hade bara följt gällande havsrätt som säger att varje sjökapten är förpliktad att bistå människor i sjönöd. 


Rackete blev i ett slag känd över hela världen, många såg henne som hjälte, andra utsatte henne för hån och rentav mordhot. Själv skrev hon, tillsammans med den tyska miljöaktivisten Anne Weiss, en bok med titeln Handeln statt hoffen (Handla i stället för att hoppas). 

Där berättar Rackete om vad som gjorde henne till sjöräddare och klimataktivist. Hon har nämligen även studerat naturskyddsekologi och arbetat på olika forskningsfartyg i Arktis och Antarktis.

Nu vill hon stoppa klimatförändringen, eftersom den globala uppvärmningen är en av orsakerna till flyktingströmmarna.

Vi måste ta Greta på orden, skriver hon, det är dags att handla.

Racketes klimataktivism och livräddning på Medelhavet är alltså två sidor av samma mynt. Och hennes bok väl värd att läsa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM