ÅSIKT

Vänstern måste välja koleran

PETTER LARSSON En arbetarfientlig liberal är bättre än att skapa ett nytt Ungern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYR N
Emmanuel Macrons kolera är bättre än Marine Le Pens pest, menar artikelförfattaren
KULTUR

Har den franska vänstern fått fnatt?

När valresultatet blev klart uppmanade socialdemokrater och borgare lika omedelbart som förväntat sina väljare att nu stödja Emmanuel Macron och på så vis förhindra att Nationella Fronten erövrar presidentposten. Fascismen måste stoppas, även till priset av att hålla för näsan och rösta mot sin övertygelse. Men från vänstern hörs det inget.

Jean-Luc Mélenchon vägrar ­lova bort sina 19 procent åt den ena eller andra kandidaten.
Han spelar ett cyniskt spel, där han försöker gynna sitt eget parti genom att ställa landets och EU:s framtid på spel, och där han samtidigt gör Fronten mer rumsren. Liberal eller fascist? Vi kan inte välja. Sak samma.

Det kan han bara göra därför att han kallt kalkylerar med att borgerliga och socialdemokratiska väljare kommer att vara tillräckligt för att stoppa Marine Le Pen, med eller utan vänsterns röster. Någon annan får ta ansvar för fascismen.

Det är naturligtvis alldeles sant, som Åsa Linderborg skriver i sin befriande vidräkning av de okritiska hyllningarna till Macron, att: ”Efter söndagens valresultat har den som vill vara solidarisk med välfärdsstaten ingen kandidat att rösta på.”

Fortsättningen däremot är svårare att svälja: ”Frankrike står med två högerpopulister att välja mellan, varav den ena är väl så farlig som den andra.”

Väl så farlig som den andra?


Å ena sidan en arbetarfientlig nedskärare av rätt normalt europeiskt snitt. Mittenpolitiker brukar de kallas. Å andra sidan ett parti som förespråkar diskriminering på arbetsmarknaden, som är inpyrt med islamofobi och antisemitism, som vill stoppa nästan allt flyktingmottagande, stänga gränserna, närma sig Ryssland och krossa den europeiska unionen i en tid när det är mer, inte mindre, inomeuropeisk solidaritet vi behöver. Vi skulle få ett nytt Ungern.

Visst, jag glömde: de vill sänka pensionsåldern också. Jamendåså.

Nej, i valet mellan denna pest och kolera, måste vänstern alltid välja den betydligt beskedligare koleran. Macron framför Le Pen, Clinton framför Trump, Lööf framför Åkesson.

Eller, för att citera samme Jean-Luc Mélenchon i valet 2002, när pappa Le Pen stod mot högerpartiets Jaques Chirac: ­”extremhögerns röster måste ­reduceras till ett ­minimum … man får inte tveka, ta på er vantar, en tång, vad ni vill, men rösta.”

ARTIKELN HANDLAR OM