Kultur

Årets litteraturpristagare: juryns motivering

Av: 

Aftonbladet Kultur

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Aftonbladets årliga litteraturpris som delats ut sedan 1957, ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.
I enlighet med detta har ­juryn, som i år bestått av Kristofer Folkhammar, Anneli Jordahl, Viktoria Jäderling och Åsa Linderborg, beslutat att till 2016 års mottagare utse Eija Hetekivi Olsson.

Till en roman om en stålflicka som är sin egen stenhårda och leklystna motståndsrörelse. På en prosa byggd på språklig pyroteknik. Aftonbladets litteraturpris 2016 tilldelas Eija Hetekivi Olsson för romanen Miira.

Eija Hetekivi Olsson har i två romaner följt trappstäderskans furiösa dotter Miira. I debuten Ingenbarnsland krigade hon särskilt mot lärarna och skolsystemet. De var som skapade för att få barn från höghusområdet att förlora ansiktet.


I uppföljaren Miira är den trimmade tändaren utbytt mot en kniv. Gårdstens ”hövding” går till attack mot samtliga disciplinära regler och förtryckarfasoner. Språket utgör ett pansar. Berättelsen är på samma gång lapptäckstät och speedad. Allt är under omprövning. Allt kan omformuleras i det egna språklabbet.

Miira gifter ihop ord ur vilka det uppstår komiska effekter och kemiska reaktioner. Varje ordklass får en spark i baken. Språket stör, tränger sig på: det fräser, bubblar och smäller.

Romanens riktning leder stegvis utåt och bort. Bort från städmoppar och sneda ryggrader. Miira är medveten om sin begåvning och viljestyrka. I framtiden tänker hon fullt ut få användning för både sin hjärnkapacitet och kroppens möjligheter till njutning.

Eija Hetekivi Olsson har med Miira satt sitt eget litterära bomärke.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Litteratur