Kultur

Podden som punktmarkerar Messi

Ornstein & Chapman reder ut röran i FC Barcelona bäst av alla

Av: 

Patrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lionel Messis burofax har skapat kaos i Barcelona.

Foto: Rafael Marchante/TT

KULTUR

När Messi burofaxade in sin avgångsansökan från tronen i FC Barcelona startades den största och snårigaste kontraktsstriden fotbollsvärlden skådat. Jag vänder mig förstås till ”The Ornstein & Chapman podcast” för att reda ut förvirringen.

Prenumerationstjänsten The Athletics aggressiva intåg på fotbollsbevakningen i Europa gjorde inte bara att flera av de mest profilstarka fotbollsjournalisterna plötsligt försvann från tidningsspalterna, det innebar också en rekordsnabb ökning av nya fotbollspoddar, vilket jag skrivit om tidigare. Av alla nya Athletic-poddar sticker ”Ornstein & Chapman” ut som den allra starkaste, med transfergurun David Ornstein i spetsen. Det är alltså inte konstigt att det är hit jag går nu när Messi rört om i fotbollsgrytan.

I tre avsnitt (fler kommer) som leds av The Athletics redaktionschef Ed Malyon, alla med namnet ”Messi-cast”, har vi hittills fått höra experter med insyn i den politiska maktkampen inom FC Barcelona samt en fotbollsjurist ge sin syn på konflikten som håller på att skaka sönder den katalanska fotbollsjätten. Här blir det uppenbart hur effektivt podcastmediumet blir när det handlar om svårbevakade frågor. Experterna kan lugnt ta sin tid, pedagogiskt reda ut begreppen (vad är ens ett burofax?) och samtidigt ge initierade analyser av situationen.

För mig som själv sitter i fotbollspoddar och gör mitt bästa för att låta begriplig runt den här soppan är det extra intressant att lyssna på det rykande färska tredje avsnittet. Där ritar idrottsjuristen Andrew Street upp en fascinerande karta av jurisdiktion, spansk kontra internationell lagstiftning och vad som faktiskt står på spel för FC Barcelona, för den förmodade köparen Manchester City och inte minst för Lionel Messi själv.

Det är idrottsvärldens största drama som just nu utspelar sig och för att verkligen hänga med behöver man någon vuxen som förklarar vad som händer. Det gör The Athletic bäst av alla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Podden som får dig att känna dig bakis

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast

FC Barcelona

Lionel Messi