ÅSIKT

Romantik bland ruiner

Nu hänger regnbågsflaggan i IS-land

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TQILA/IRPGF
KULTUR

Efter förra sommarens terrorattack mot en gayklubb i Orlando, då över femtio personer dog, lovade YPJ, det kurdiska kvinnliga socialistiska folkförsvaret, att en regnbågsflagga någon gång ska hissas i Raqqa, Islamiska statens dåvarande ”huvudstad”. Varför? För att mannen som utförde dådet var IS-sympatisör. För att IS har ägnat sig åt systematiskt mördande av homosexuella män. Islamister och högerextremister delar som bekant hatobjekt: HBTQ-personer och kvinnor.

Häromdagen publicerades bilden. ”These faggots kill fascists” står det på banderollen som undertecknats TQILA ”The Queer Insurrection Liberation Army” och IRPGF ”International Revolutionary People’s Guerrilla Forces”. 

Löftets infriande är en seger, om det finns något att glädjas åt i den militära världen är det väl just sådana här saker – symbolhandlingar och tydliga tecken på styrka.

Under ytan och bakom banderoll och regnbågsflagga döljer sig en rörelse som inte varit så synlig på våra breddgrader – en militant anarkism. Vissa skulle fnysa revolutionsromantik. Andra något om kålsupare. Jag blir mest glad att det finns drömmar om en bättre värld någonstans bland ruinerna. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Terrorism