Mejla

Åsa Linderborg

Vänsterpartiet är de enda som tar ansvar

Socialdemokraterna är inte längre ett arbetarparti

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jonas Sjöstedt hade möte med riksdagens talman Andreas Norlén (M).
Jonas Sjöstedt hade möte med riksdagens talman Andreas Norlén (M).

KULTUR

Hyckleri är ett slitet ord, men vad ska man kalla Socialdemokraternas och mittenpartiernas ringdans runt Vänsterpartiet? Det är V:s ansvar, säger man, att inte Sverigedemokraterna ska få inflytande i svensk politik. Därför måste V rösta för en uppgörelse som kommer att fördubbla SD:s väljarunderlag. För det är ju det som skulle bli konsekvensen av den politik som Löfven förhandlat fram.

”Vi måste stå upp för vad vi vill att Sverige ska vara”, säger Stefan Löfven. Vad betyder en sådan formulering, när han i samma andetag säger att den nya skattepolitiken gör att reformutrymmet är minimalt? Finns det verkligen inte någon i Löfvens närhet som kan förklara varför partier som SD växer i alla länder på alla kontinenter samtidigt?

Om det verkligen är SD som alla är så rädda för, borde Vänsterpartiet få ökat inflytande i svensk politik. Det är mer demokrati och minskade klyftor som slår undan benen för högerpopulismen. Inte tredubblade rutavdrag, obegränsade vinstuttag och skattesänkningar för dem som redan har mer än de behöver.

Det är därför Vänsterpartiet just nu är det enda partiet i Sverige som tar ansvar för landet. De säger nej till de högervridna excesser som Stefan Löfven och mittenpartierna kommit överens om. De säger nej till en politik som ökar de ekonomiska och sociala klyftorna, som ökar otryggheten på arbetsplatserna och som försvårar för vanligt folk att ha rimliga hyreskostnader. V är också numera det enda partiet som tar ansvar för arbetsrätten, vilket ligger lika mycket i medelklassens intresse som alla andras.

Kort sagt: V stoppar Socialdemokraterna – som från och med nu inte längre kan räknas som arbetarparti, som vänster eller röda eller ens moderna i någon enda mening – från att driva igenom en klasspolitik som bär 1910-talets prägel.

Vänsterpartiet har bara ansvar för en enda sak: Att det ska finnas någon sorts vänsteropposition i Sverige. Jonas Sjöstedt måste därför stå för vad han sa på presskonferensen. Den stadiga rösten kunde inte dölja den löskokta formuleringen om förnedringsklausulen att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen de kommande fyra åren. Den måste under alla omständigheter bort. Den står inte där utan anledning.

Sjöstedts besked förpliktar att inte V, efter lite förhandlingar med Löfven, ändå går med på det mesta. Det är konkret vänsterpolitik som partiets väljare och sympatisörer förväntar sig. Inte ett terapisamtal inför påslagna tv-kameror och mikrofoner.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Av: 

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna