ÅSIKT

Säljer miljoner – sju år efter sin död

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Astrid Lindgren är fortfarande bland de största

1 av 2
Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens böcker är en av Sveriges största försäljningssuccéer någonsin. Och de fortsätter att gå bra – sju år efter författarinnans död.

En av våra mest älskade svenska författare är Astrid Lindgren. Sekreteraren från Småland som började berätta sagor när hennes barn skulle sova, slår försäljningsrekord världen över.

– Hur mycket pengar hennes böcker omsatt är omöjligt att uppskatta, säger Anna Lindgren på Saltkråkan AB.

Saltkråkan AB är ett företag som ägs av Astrid Lindgrens arvingar. Hennes barn och barnbarn sköter allt som rör rättigheterna till böckerna, som ges ut av Rabén & Sjögren förlag.

– Vår beräkning är att vi sålt närmare fyra miljoner exemplar av hennes böcker i Sverige 1945 - 2009. Hon säljer fortfarande mycket bra, men det varierar naturligtvis kraftigt från titel till titel, säger Gunilla Halkjær Olofsson, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Ny bok i dagarna

Men allas vår Astrid är inte bara en författargigant här hemma i Sverige. Även utomlands är böckerna om Pippi Långstrump, Emil och de andra väldigt populära. Böckerna är översatta till 89 språk och utgivna av över 100 olika förlag och har kommit ut i totalt över 145 miljoner exemplar.

– Astrids böcker går väldigt bra på den internationella marknaden, hon säljer bra runt om i världen. På sagovärlden Junibacken i Stockholm har de ju till exempel rekordmånga ryssar som besökare, berättar Jessica Bab–Bonde som är PR–ansvarig på Rabén & Sjögren.

Ny bok på väg

Astrid Lindgrens barnböcker fortsätter att fascinera barn, generation efter generation. Totalt finns det över 91 originalverk och nu i dagarna kommer en nypublicering ut.

Det är en ny bilderbok illustrerad av Ilon Wikland, ”Inga rövare finns i skogen”, som aldrig tidigare har publicerats i bokform. Den var från början skriven som en pjäs.

– Vilken författare som var verksam på 40–talet kommer fortfarande ut med nyutgåvor? frågar sig Jessica Babs Bonde.

Lina Thorén / Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker

Bokmässan