Kultur

Krig med fjärrkontroll – inget skydd mot chock

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Obemannade bombplan kan styras från USA.
Obemannade bombplan kan styras från USA.

KULTUR

”Predator drones” heter det på engelska. Låter lite som en utdöd dinosaurie men syftar på högteknologiska stridsplan som cirkulerar över Pakistan och skjuter missiler mot terrormisstänkta. Det går visst jättebra – så när som på några hundra oskyldiga civila som också strukit med i attackerna.

Det speciella med dessa lönnmördare till drönare är att de är obemannade. Planen fjärrstyrs hela vägen från USA och ingen soldat kommer till skada. Inte undra på att en pressad president Obama har påskyndat underrättelsetjänstens preventiva program. Krig är liksom mer bekvämt med en fjärrkontroll. ”War in the comfort of your own home.”

CIA har lagt ut själva pilotjobben på entreprenad. För att manövrera planen krävs ungefär samma färdigheter som ett genomsnittligt tv-spel, enligt Jane Mayer som undersökt de hemliga dödsskvadronerna i tidskriften New Yorker.

Men trots betryggande avstånd på flera tusen kilometer verkar det inte gå att distansera sig från dödandet – många piloter drabbas av granatchock. Våldsamma tv-spel brukar kritiseras för att vara skadliga, men än så länge är det skillnad på låtsas och verklighet.

Jacob Lundström

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!