Kultur

Bengt Martin bröt ny mark

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Först med att berätta om sin homosexualitet i svensk tv

Författaren och pionjären Bengt Martin (1933–2010).
Författaren och pionjären Bengt Martin (1933–2010).

Ibland kommer vissa konstnärsskap i otakt med samtiden.

Som Bengt Martins, till exempel. När han nu, 76 år gammal, gått bort är han i stort sett okänd hos den yngre hbt-generationen.

Att han var den förste bögen som berättade om sin homosexualitet i svensk tv, eller att hans ungdomsskildringar Nejlikmusslan och Sodomsäpplet bröt helt ny mark när det gällde homoporträtt inom svensk litteratur har nästan glömts bort. Kanske för att han var för ärlig, uppriktig och sanningsenlig.

När frigörelsekampen nått ett visst stadium är det en del skildringar som inte längre tolereras. Inom homokampen ville man gärna välja bort allt som låg för nära de gamla stereotyperna om hur bögar var. I sin trilogi om Joakim skrev Bengt Martin om den olycklige, fjollige pojken som alltid hamnade fel. Som hade tics, gillade för starka färger på kläderna och mobbades i skolan. Det första förhållandet var destruktivt och med en mycket äldre man. Och i sin desperata längtan efter värme och tröst hamnade Joakim till sist i buskarna vid Frescati.

När sedan hiv och aids kom, ja då var verkligheten så tung och mörk att man definitivt inte ville veta av Martins skildringar av självhat och suicidala tonårsbögar. För att inte tala om de frispråkiga skildringarna av ett konstnärsliv som levs i mer eller mindre täta alkoholdimmor.

Historia är viktigt. Annars har man en tendens att upprepa alla misstag om och om igen. Men Bengt Martin har mer än ett hbt-arkeologiskt värde.

Hans författarskap var gränslöst självutlämnande och stilistiskt säkert och förtjänar en revival.

Även om författaren är död.

Roger Wilson

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!