ÅSIKT

Polisbefälets order: Ge journalisterna stryk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Får tung politisk uppbackning

Foto: POLISER SOM LYDER ORDER Den danska polisbefälet ville se "rödglödgade" batonger under klimattoppmötet i fjol.

Danmark har fått sina apajävlar. På en upptagning från polisradion, i samband med protesterna vid Bella Center under klimattoppmötet i Köpenhamn för ett år sedan, önskar sig polisens insatsledare "rödglödgade” batonger och talar om demonstranterna som ”lort”. Och står det några journalister i vägen, så ska de också ha stryk.

Saken blir inte bättre av att Köpenhamns polisdirektör nu kommenterar saken med att journalister som befinner bland demonstranter får skylla sig själva.

Jag är inte direkt förvånad. Att polisen både i Danmark och Sverige och antagligen överallt i världen avskyr demonstranter är inget nytt. Och det finns gott om vittnesmål om övergrepp både mot demonstranter och journalister under toppmötet. Själv blev jag, med presskort i hand, stoppad från att bevittna massinringningen på Amager.

Vänstern, Journalistförbundet och Amnesty är förstås rasande. Men liksom före och under protesterna har polisen tung politisk uppbackning. Både regeringen och den socialdemokratiska oppositionen tar polisens uppmaning till misshandel med ro. De måste få göra sitt jobb och stämningen var ju så upphetsad.

Ja, jo. Men nu är det inte en enskild polisman som ballar ur i stundens hetta, utan ett befäl som ger order.

Och studerar man videofilmerna från demonstrationen vid Bella Center så är en sak uppenbar: demonstranterna håller sin ickevåldslinje. De som slåss är poliser.