Gratis inträde på statliga museer

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1 av 2

KULTUR

Den nya regeringen återinför gratis entré på statliga museer.

Syftet är att minska bildningsklyftan mellan olika grupper i samhället.

– Det här är en av mina favoritreformer, det finns andra värden i livet än att bara jobba, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) höll sin gemensamma presskonferens på Moderna museet i Stockholm.

Kostar 80 miljoner

Med konsten på museet som fond berättade Andersson och Bah Kuhnke att regeringen satsar 80 miljoner kronor i den kommande budgeten på att återinföra gratis inträde på en stor del av de statligt ägda museerna.

Magdalena Andersson framhöll att åtgärden är en av dem som ligger henne varmast om hjärtat.

– Det finns ett egenvärde i bildning och i kultur, det stärker landet på sikt. De här fantastiska samlingarna är någonting som vi alla i Sverige äger tillsammans. Att då få öppna dörren och säga "välkomna in och titta" är fantastiskt, säger Andersson.

De nya kulturministern lyfte i sin tur att det är en viktig åtgärd för att ge alla grupper i samhället tillgång till konst och kultur.

– Vårt Sverige är delat. Det finns både bildnings- och delaktighetsklyftor. För vår samarbetsregering är det oerhört viktigt att vi får ihop vårt land, och där spelar kulturen en stor roll, säger Bah Kuhnke.

Berör Stockholm

Att de flesta av museerna som nu kommer att ha gratis inträde för alla, inte bara barn, är placerade i Stockholm förklarade ministrarna med att de flesta statliga museer finns just i huvudstaden. Och att även många människor som bor utanför Stockholm besöker dem när de gästar huvudstaden. Man hoppas dock att de regionalt placerade museerna kommer att följa efter, även om regeringen inte rår över dessa.

Oppositionen kritisk

Per Bill (M) är ny ordförande i riksdagens kulturutskott. Han är kritisk till den nya regeringens satsning.

– Det är en orättvis och underfinansierad reform, säger han.

– Alliansregeringen gjorde i stället så att barn och ungdomar fick gå gratis på alla utställningar. Det förslag som läggs nu innebär en uppenbar risk för att barn och ungdomar kommer få betala för specialutställningar medan rika turister får gå gratis in genom dörren på museer.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.