”21 år får räcka”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

HÅKAN JAENSSON aviserar sin avgång

Sent på hösten 1986 tog Anders Paulrud och jag över Aftonbladets kulturredaktion. I kulturbranschen sågs vi av många som nyhetsledningens torpeder och det var under en viss turbulens vi satte oss i chefsrummen på redaktionen i gamla Klara.

Tillsammans med den redaktion vi så småningom skrapade ihop förnyade vi kultursidorna, startade en extra kulturtidning (den höll i sex år), bidrog till att sätta Aftonbladet på nätet, flyttade redaktionen till Sarajevo en månad, gav ut pocketböcker och Stenmark-kalendrar och placerade Aftonbladet på bokmässan i Göteborg.

Och vi fick in världen på våra sidor: Edward Said, Naomi Klein, John Pilger, John Berger ...

Det är sådant jag är stolt över. Alla misstag nämner jag inte här.

Nu, drygt 21 år senare, har Anders just gått bort efter en svår sjukdomstid.

Jag är chef för en alldeles lysande samling kulturredaktörer. Men jag saknar Anders. Och jag är lite trött.

Det är dags för någon annan att ta över – vem är ännu inte klart – och det är dags för mig att, medan jag orkar, börja på något nytt.

Jag tänker ägna mig åt att göra sådant jag försummat under de här åren: träffa vänner, måla fönster... Jag ska ha mer tid för min hustru (och barnbarnet!) och kanske ska jag kunna skriva någon bok till.

Ibland, det vet jag, kommer jag att känna en svår längtan efter den här redaktionen och efter hela det myllrande, vänliga och infallsrika liv som är just den här tidningen.

I totalt 36 år har jag jobbat här, som redigerare, reporter, nyhetschef med mera – och på något besynnerligt vis har jag haft roligt hela tiden.

Men den 1 maj slutar jag som kulturchef och anställd på Aftonbladet – och tills dess ska jag försöka samla mig till någon större artikel, om kulturjournalistikens nödvändighet och ljusa framtid.

Just nu återstår det bara att tacka alla arbetskamrater på Aftonbladet, alla frilansare, kolleger i branschen, vänner och ovänner.

Jag kommer att sakna er.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.