ÅSIKT

Varulvar som terrorister i ny bok

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Övernaturliga seriemördare barn av sin tid

PROSA Det har kommit en hel del svenska skräckromaner de senaste åren. Flera av dem bygger på gammal folktro, till exempel Stefan Spjuts trollroman Stallo. Betydligt färre böcker kombinerar skräck och folktro med maoism, militant antifascism och kärlek mellan män. Men en som gör det är Viktor Algrens nya bok Han åt mitt hjärta (Pluribus).

Det är en märklig men mycket välskriven roman som handlar om Viktor, en ung ensam man i Malmö som praktiserar på ett bibliotek. Hans liv förändras drastiskt när han börjar förvandlas till varulv. Lyckligtvis träffar han den mer ­erfarne varulven Henry som förklarar hur det fungerar.

När det blir fullmåne måste de jaga och döda. Så varför inte passa på att döda rasister och makthavare? Viktor och Henry bildar en skånsk varulvsstadsgerilla vars teoretiska grund är citat från ­Baader-Meinhof och ordförande Mao.

Samtidigt inleder Viktor och Henry ett förhållande med varandra. När de inte är ute och river ihjäl folk ligger de hemma och myser och diskuterar Brecht och Dostojevskij. Det är en kärlekshistoria som är fruktansvärt rå och destruktiv samtidigt som den är ganska gullig.

Det går att läsa Han åt mitt hjärta symboliskt, eller som en fantasi. Bokens två varulvar är monster, men de övernaturliga ­seriemördarna är också barn av sin tid.

Det grymma och i längden meningslösa våldet blir deras sätt att hantera sin egen maktlöshet.