Kriget mot barnen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

MAJ WECHSELMANN förmedlar några fakta om svält, skräck och hopplöshet

"Kriget mot terrorismen" innebär också ett krig mot vanliga människor, mot barn och miljö. Detta har hänt i Afghanistan:

"Flertalet av afghanerna har svåra problem att få tag i föda.", skriver FN-organet FAO (11 februari 2002). Läkare utan gränser meddelar i en rapport från 22 februari att dödligheten sedan krigets utbrott i oktober fördubblats i de distrikt där de är verksamma; var sjätte barn är allvarligt undernärt.

Wolfgang Jaman, som jobbar i Herat för den internationella utvecklingsorganisationen World Vision, berättar att just i Herat ser det inte så illa ut men runt omkring finns förhållanden som påminner om de värsta i Afrika.

"Kriget var sista droppen för många människor som redan var i stor nöd" , säger den holländska läkaren Dvuri Fritsche när jag ringer till svenska Afghanistankommitténs Hjälpkontor i Peshawar.

USA bombade under den absolut mest kritiska tidpunkten för det afghanska folket: efter tre års intensiv torka var två miljoner människor på vandring i sitt eget land sedan de lämnat sina byar i sökandet efter mat. FAO rapporterade före kriget, i slutet av september 2001, att "7,5 miljoner afghaner är i desperat behov av mat".

Utländska hjälporganisationer gjorde vad de kunde för att föra in mat, och för att hjälpsändningarna skulle komma fram under den gångna vintern åtog sig bland andra Svenska Räddningsverket att ploga de afghanska vägarna. Det gick inte under två månader - vägarna var minerade på grund av kriget och maten kom inte fram. De viktigaste hjälporganisationerna var under de värsta vintermånaderna tvingade att dra sig tillbaka från Afghanistan på grund av kriget, okontrollerade rövargäng och krigsherrar.

Så här sa Frank Wolf från Representanternas Hus som besökte Kabul i vintras: "Afghanistan såg ut att vara nästan totalförstört, vägarna som vi åkte på nära Kabul var fulla av bombade utbrända stridsvagnar" det fanns minfält intill varje väg!" FN kallade situationen "en humanitär kris av chockerande proportioner" ("stunning proportions").

Poeter har prisat det sofistikerade nät av underjordiska bevattningskanaler, karzees, i Afghanistan, tack vare vilka man sen urminnes tider kunnat bevara vattenresurser under torka och ändå bevattna åkerjorden.

De flesta av dessa tunnlar har i dag kollapsat eftersom ingen har vågat rensa dem under bombningarna, andra är sönderbombade av amerikanskt flyg - liksom vattenkraftverket vid Kajaki-dammen och elkraftverket i Helmanddalen. Det säger FN-representanten Henrik Slotte från UNEP, som anser att det härmed "har gjorts ett grundligt arbete för att främja en miljökatastrof".

Han understryker att natur och miljö i Afghanistan har utsatts för stora påfrestningar under kriget. Före kriget hade skogen, som överallt i Asien, utsatts för illegal avverkning och när bombningarna startade fanns bara tre procent av den ursprungliga bergsskogen kvar.

Hur mycket som återstår nu vet ingen: också skogen har bombats och människor på flykt har avverkat träd för att skaffa ved till vintern. Hotade arter som antiloper, gaseller och snöleoparder har nästan utrotats.

Och barnen? Unicef gjorde redan 1997 en undersökning om hur konflikterna påverkar barnen i Afghanistan: 90 procent av de intervjuade barnen trodde att de skulle dö, de flesta av barnen kände ibland eller ofta att livet inte var värt att leva. Unicef skriver i dag att skadorna förvärrats - psykologen som intervjuat dem, Leila Gupta, säger att kriget har påverkat dessa barns känsloliv för alltid.

Kaira Arafat, psykolog vid den palestinska barnmyndigheten, var nyligen i Stockholm och beskrev de palestinska barnens utsatthet under den pågående konflikten: plötsligt blir normala tonåringar sängvätare och kissar även på sig när de går till skolan. De kan inte behärska sina mardrömmar - och de har framför allt inget framtidshopp.

"Humanitära aktioner?" "Krig mot terrorismen?" Världens barn får betala för politikernas cynism.

Maj Wechselmann

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.