ÅSIKT

Giganternas duell i ny bok

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Thomas Bernhard (1931–1989), österrikisk författare.
KULTUR

En ”psykoduell” har den österrikiske författaren Thomas Bernhards förhållande till Suhrkamp-förläggaren, legenden Siegfried Unseld kallats . Deras brevväxling, Der Briefwechel, har nyligen utkommit i Tyskland, och att döma av de utdrag som presenteras av Marius Fossøy i senaste Vinduet (4/2010) är beteckningen ingen överdrift.

Bernhard är ofta som ett rasande barn, avundsjuk, ogin, hatisk, och ständigt i enormt behov av pengar efter sina inköp av flera storstilade lantegendomar. Han rasar över att romanen Versturung inte sålt mer än 1 800 exemplar: ”Jag skulle säkert ha sålt fler om jag gick ensam med ryggsäcken genom landet.” Unseld försöker blidka: ”jämför dem med Kafka. Hans böcker sålde aldrig mer än 300 exemplar det första året ...”

1979 ska samtliga Bernhards berättelser återutges, förlagsmaskineriet rullas i gång. Och Bernhard vänder i dörren, börjar återigen spela ut förlag mot varandra. Unseld: ”Vi måste finna en lösning, innan förtvivlan och en serie självmord bryter lös här i huset.”

Så där håller det på. Att det är den far som Bernhard aldrig fick möta han brottas med i Unselds gestalt behöver man väl knappast göra piruetter av. Men starkt är det onekligen att följa denna kamp med den inre tomheten, hur han sviker, pressar, förtvivlar. Hotar.

Bernhard dog 12 februari 1989, 22 år sedan, efter att ha tackat nej till hjärttransplantation. Öga mot öga med döden ska de två ha försonats.” Så stor lättnaden över att vi hann tala ut”, skriver Unseld.

Sveket är starkt. Döden är kanske starkare.

Joar Tiberg