Kultur

Teodorescu arrogant om klassresor

Av: 

Malin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Många kämpar, inte alla lyckas

Har en undersköterska ansträngt sig mindre?
Har en undersköterska ansträngt sig mindre?

Jag blir lite trött när jag får klä skott för "vänsterns" tydligen griniga attityd till kvinnliga klassresenärer i Therese Bohmans och Elsa Kugelbergs svepande försvarstal för Alice Teodorescus sommarprogram (DN respektive Expressen 29/7).

Om Alice Teodorescu har gjort en klassresa är det alldeles utmärkt. Hårt arbete ska löna sig. Det gör bara inte det för alla, och det som stör mig är Teodorescus arrogans. Hon talar om "vi som valt att anstränga oss", det vill säga förtjänar sina privilegier. En stilla fråga: anstränger sig undersköterskan som klockar in på kring 20 000 i månaden mindre än Alice Teodorescu?

Vidare påstår hon på fullt allvar att utfallet alltid blir bättre för den som arbetar hårt än för den som "fått allt serverat på silverfat".

I själva verket är det fortfarande så att om dina föräldrar har högskoleutbildning så är sannolikheten mycket större att du själv skaffar det, än om de inte har det. Av dem som började på läkarutbildningen för cirka tio år sedan hade färre än tio procent arbetarbakgrund enligt SCB. Beror sådant på att arbetarbarnen inte anstränger sig tillräckligt?

Av Alice Teodorescus sommarprat kan jag inte dra någon annan slutsats än att hon anser det. Om meritokratin har fungerat för henne, så gör den det för alla. Som sagt, vissa är bäst, andra är sämre.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Alice Teodorescu Måwe