Svenskt bistånd går till terrorister

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Västvärlden har övergivit det enda riktigt framgångsrika motståndet mot IS

En soldat från Jabbat al-Nusra avfyrar vapen under strider mot syriska trupper i Aleppo, Syrien. 7 juli, 2015. Foto: AP
En soldat från Jabbat al-Nusra avfyrar vapen under strider mot syriska trupper i Aleppo, Syrien. 7 juli, 2015. Foto: AP

Tidningen Proletären visar fram en överraskande form av svenskt bistånd. Sverige ger bidrag till al-Quaidas syriska gren Jabbat al-Nusra, en allt starkare del inom den syriska Assad-oppositionen. Medlen, 40 miljoner kronor, slussas via The Syrian Recovery Fond som försöker ge humanitär hjälp åt syrier. Fonden finansieras främst av västvärlden och auktoritära stater som Arabemiraten och Kuwait.

Uppgifterna bekräftas i princip av det svenska syriska sändebudet Niklas Kebbon som förklarar att bistånd från fonden helt enkelt inte kan distribueras utan hjälp från al-Nusra, en dominerande kraft i den syriska oppositionen.

Det går att dra några tungt tragiska slutsatser av Sveriges lilla omedvetna hjälp åt al-Quaida.

Västvärlden har inte förmått alliera sig med någon trovärdig demokratisk opposition till Assad-diktaturen. En period lyfte väst upp Ahmad Jarba, terrorist och knarkhandlare, till sin närmaste partner. Västvärlden bär också tungt ansvar för att det medlingsarbete som exempelvis Kofi Annan ledde blev till fiasko.

Den syriska motståndsrörelsen, beroende av stöd från Qatar och Saudiarabien, har därmed förvandlats till religiöst sekteristisk. Väst har i samverkan med Turkiet övergivit det enda riktigt framgångsrika motståndet mot IS, det vill säga den kurdiska militären. 

Sönderfallet av den syriska oppositionen har givit allt större utrymme och makt åt al-Nusra, terroriststämplat enligt FN och medan omvärlden bekämpar IS så växer al-Nusra. ”Den som tjänar mest på försvagningen av IS är al-Nusra”, säger amerikanska säkerhetsexperter till nyhetsbyrån Voice of America.

Det var kanske inte sådant svenska biståndspengar skulle främja.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.