Hatspridarna kan avpixlas

avPetter Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aktiva på högersajt har IP-adresser i Sverige

1 av 2
Kent Ekeroth.

Personerna bakom den främlingsfientliga nätsajten Avpixlat har gjort allt de kan för att slippa ta ansvar för vad som skrivs där. Man har ingen utgivare, ingen förhands­moderering och sajten ligger på en utländsk server.

Men nu kan anonymiteten vara på väg att knäckas.

Förra veckan polisanmälde föreningen Juridikfronten Avpixlat för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, BBS-lagen, som gäller för sajter utan utgivare. Lagen kräver nämligen att den som driver en elektronisk anslagstavla ska uppge sin identitet. Denne är sedan skyldig att radera brottsliga kommentarer som publiceras. Ett aktuellt exempel är SD-politikerna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson, som nu polisanmälts för att ha underlåtit att ta bort uppenbart brottsliga kommentarer från sina bloggar. Ekeroth anmäls dessutom för hets mot folkgrupp, då han i ett eget inlägg på bloggen själv påstått att araber drivs av hat.

Avpixlat-redaktionen har bland annat svarat med att det inte är en svensk sajt - och därför inte lyder under svensk lag. Vilket är löjligt, eftersom den skrivs på svenska och riktar sig till svenskar. Nu visar dessutom skärmdumpar från Avpixlats Disquskonto, som jag tagit del av, att flera av de ansvariga - administratörerna - tycks vara verksamma i Sverige.

Den ende som står med namn är Mats Dagerlind, som agerat talesman för sajten. Men flera andra har svenska mejl- och ip-adresser.

Det tyder på att det är snicksnack att sajten skulle drivas från utlandet - även om det är teoretiskt möjligt. Och på att det kanske inte borde vara omöjligt för polisen att spåra upp hatspridarna.

Publicerad: