Högersocialist ska rädda franska vänstern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Manuel Valls utmanar rasistiska Front National

Manuel Valls.
Manuel Valls.

François Hollande har lyssnat till folket, som i de franska kommunalvalen uttalade ett dundrande nej till presidentens socialistparti och ett entusiastiskt ja till Nationella fronten. Så snart valresultaten räknats in utsåg följaktligen Hollande Manuel Valls till ny premiärminister.

Valls med bakgrund i katalansk katolsk miljö kommenderade som inrikesminister attacker mot romska läger och kämpade för att deportera så många papperslösa flyktingar som möjligt. Han säger nej till invandrares rätt att rösta i kommunalval. Marine Le Pen betraktar Valls som en farlig person. Naturligtvis; han vänder sig till samma högerpopulistiska väljare som hon.

De gröna och socialisternas vänsterflygel betackar sig för medverkan i Valls nya regering. Förmodligen kommer Valls också att avskeda socialisternas partisekreterare Harlem Désir, som en gång grundade rörelsen ”Rör inte min kompis.”

Valls, en effektiv och hårdför politiker på socialistpartiets yttersta högerkant, kommer säkert att vinna tillbaka väljare från Nationella fronten. För en gångs skull är det bättre och anständigare att rösta på kopian än originalet.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.