ÅSIKT

Fem döda - men DN ser bara ljuset i tunneln

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Morgontidningen nämner inte omkomna i arbetet med Citybanan

Foto: Pressvisning av Citybanan i centrala Stockholm.

I fredags hade Dagens Nyheters Stockholmsdel ett reportage från en vandring i pendeltågstunneln under Söderström. Citybanan kan bli klar ett år tidigare, meddelade projektchefen Kjell-Åke Averstad. Han berättade om sänktunnelns komplicerade och riskfyllda bygge. Som mest kunde arbetare från 32 nationer vara verksamma samtidigt. ”Allt har gått som vi planerat”, får inbjudna politiker och journalister veta.

Inte ett ord om dödsolyckorna som förmörkat projektet. Inget om den 27-årige irländaren som omkom i en fallolycka. Reportaget är ett slag i ansiktet på de hittills fem omkomna arbetarnas anhöriga. Och de som invalidiserats efter svåra olyckor torde bittert fråga sig: vad är en arbetares liv värt?

Artikeln hade varit omöjlig att skriva i samma reklamartade ton om fem yrkesmän ur medelklassen mist livet. Dagens Nyheter har i stället flitigt rapporterat om hur sprängningarna för Citybanan orsakat skador på stadens kyrkor. Och hur råttorna flytt upp ur underjorden och in i närliggande restauranger.

Så ser hotet mot medelklassen ut. Medan arbetaren bygger staden i dödsångest.