ÅSIKT

Skäggiga unga män dominerar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

K Special tar grepp om graffiti och konst

Foto: Konstnären NUG skildras i K Special. Foto: Två träd

TV Skäggiga unga män med eller utan sprejburkar dominerar kvällens K Special: NUG – Vandal in motion. Undantagen är galleristen Ilona Anhava och konstnären Carolina Falkholt. Och så kulturministern förstås, som passerar i några inklippta tv-diskussioner.

Egentligen är slagsidan inte så märklig: graffitin är mansdominerad och diskussioner om konst framkallar – tydligen – fortfarande idéer om ensamma udda genier. Kombinationen graffiti och konst kan inte bli annat än skäggig.

I dokumentären ser vi NUG stundtals, bland annat när han målar, ”spaggar” (det vill säga drar linjer med sprej). Men mest är han mannen som aldrig håller en avtalad tid, som i sin frånvaro ursäktas och geniförklaras. Till slut blir det mest som en parodi.

Territorial Pissing, det videoverk som fick kulturministern att avslöja sin minst sagt snäva konstsyn, var NUG:s offentliga genombrott och diskuteras förstås i filmen. Mårten Arndtzén får påpeka det självklara: vi måste skilja på juridik och konst. Ett konstverk kan vara bra även om det är illegalt. Tyvärr måste det få vara just så krångligt och just så provocerande.

Kvällens K Special kommer flera av konstvärldens mekanismer nära. Inte minst när vi kommer in i Taverna Brillo och den konstnärliga utsmyckningen som NUG stått för där. Öppningskvällens farbroderliga samtal om räkor och mat står sig fint mot de vilt sprejade linjerna i restaurangen. Så fasansfullt långt bort från graffitins. Konsten som en njutning, dekoration. Tandlös och köpt.

Fotnot: K Special sänds i SVT2 kl 20:00.