ÅSIKT

En av hiphopens pionjärer har tystnat

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Phife Dawg från A Tribe Called Quest blev 45 år gammal

Foto: Förra året firade A Tribe Called Quest att det var 25 år sedan debutalbumet "People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm" kom ut. Foto: AP

"Yo, microphone check one two what is this?"

Det var den ljusa, höga rösten som möte den mörkare, lugnare. Nu har en av dem tystnat, och därmed dör också dynamiken som utmärkte A Tribe Called Quest. Den som lyssnar kan inte missa sättet som Q-Tip och Phife Dawg passar micken sinsemellan. Det är omedelbart. Och det gjorde dem till en av de mest inflytelserika rapgrupperna under 90-talet.

Phife Dawg (Malik Taylor) hatade till en början sin röst. Skämdes för den. Men tillsammans med Q-Tip och DJ:en Ali Shaheed Muhammad skapade de ett lekfullt sound som inte likande något annat just då. Phife och Q-Tip träffades i kyrkan som barn. Deras samarbete skulle tids nog lyfta en genre som ofta var ganska enkelspårigt inriktad på fest, till fest med ett innehåll. Texterna är smarta, skruvade och framförda med ett osannolikt organiskt flow.

Idag går det att se hur samtida ikoner som Pharell Williams och Kanye West hämtat inspiration från gruppens lättsamhet. Phife Dawg blev 45 år gammal. Hans allvarliga diabetes och svaga hälsa var sedan länge känt.

Efter de magiska inledande tre skivorna började relationen mellan Phife och Q-Tip skava, något som bland annat skildrats i dokumentären Beats, Rhymes & Life. Bandet återförenades då och då, bland annat för att skrapa ihop pengar till Phifes sjukhusräkningar, men nådde aldrig samma status. Det som inte försvinner är hur lätt allting känns när man går hemifrån, sätter i hörlurarna och hör rösterna förenas. 

ARTIKELN HANDLAR OM