ÅSIKT

Friheten som alibi

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

HÅKAN JAENSSON om gamla och nya skandaler

Favorit i repris. En av Lars Hillersbergs mest oublicerade teckningar.

Han påstods vara rasistisk, plump och blasfemisk i sina teckningar. Antisemitisk med sina kroknäsor.

En liberal opinion med Dagens Nyheter och Expressen i spetsen drev för fem år sedan åsikten att det var en skandal att Lars Hillersberg, den nu döde konstnären, kunde komma ifråga för ett konstnärsstipendium.

Judehataren Hillersberg skulle inte ha ett öre.

Det här samhället har sina tabun. Hillersberg skulle bort från det offentliga rummet.

Jag tänker på det när jag, just i Expressen, i går läser Dilsa Demirbag-Stens artikel ”Publicera bilderna!”

Hon verkar inte tycka att Jyllands-Postens ”satirteckningar” av profeten Muhammed är särskilt begåvade. Men yttrandefriheten står över allt och för att visa det borde ”samtliga medier” i Sverige trycka dessa möjligen rasistiska, plumpa och blasfemiska bilder.

Därför. Inte för att de är omistliga, bara för att visa var skåpet ska stå.

Ingen kunde förbjuda Jyllands-Posten att trycka dem. Sådan är pressfriheten och den ska vi varken be om ursäkt för eller ifrågasätta.

Det räcker bra så. Jag tycker att Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin uttryckte det bra i Aftonbladet i går: ”Det finns inga skäl för oss att trycka bilder som kränkt miljontals muslimer världen över.”

Vi kan tycka att muslimers tabun är dummare än våra. Men att upprepa en given kränkning i stället för att föra dialog – det vore idiotiskt.

När det gäller Hillersberg accepterade vi på Aftonbladets kultursidor inte bannlysningen av honom. Vi hävdade hans rätt att utmana den goda smaken och försvarade honom mot hysteriska anklagelser om antisemitism – och blev givetvis själva anklagade för antisemitism. Men självklart fortsatte vi att publicera hans skarpa, fräcka teckningar. Inte allt han skickade, dock: vi tackade nej när vi tyckte att han, i onödan eller utan att ha tillräckligt mycket att säga, blev plump, sårande eller orättvis.

Jag misstänker att en del av dem som den gången var upprörda över Hillersberg bryr sig mindre nu när det trampas på det en muslim kan hålla heligt.

En form av rasism, kanske. Med yttrandefriheten som vapen.

Håkan Jaensson