Kultur

Maj Wechelmann: Nu måste Göran Persson protestera

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

En humanitär katastrof är nära

Den schweiziska

regeringen protesterade häromdagen mot Israels bombningar av Gazas elkraftverk och kallade förstörelsen för kollektiv bestraffning i strid med Genèvekonventionerna.

Sveriges utrikesminister Jan Eliasson och biståndsminister Carin Jämtin sade redan den 1 juli:

”Livsbetingelserna för civilbefolkningen på Gazaremsan närmar sig det ohållbara. En humanitär katastrof är nära ? Utslagningen av elförsörjningen i Gaza får förödande konsekvenser. Stora delar av civilbefolkningen – kvinnor, barn, åldringar och sjuka – står utan elektrisk ström. Färskvattenförsörjningen är avbruten. Reningsverk och avloppspumpar är lamslagna med svåra följder för hälsotillståndet för civilbefolkningen. Sjukhusens livsviktiga tekniska utrustning står utan elförsörjning. Reservaggregatens bränsletankar är snart tomma.

Det medvetna bombandet av civila mål – av central betydelse för civilbefolkningens överlevnad – såsom elförsörjning, färskvattenförsörjning och avloppshantering står i strid mot den internationella humanitära rätten och kan sägas utgöra en form av kollektiv bestraffning av civilbefolkningen.”

På landremsan Gaza

, 50 km lång och mellan fem och åtta kilometer bred, bor drygt 1,3 miljoner människor. Medelåldern är 15,5 år, lite mindre än hälften av befolkningen är barn under 15 år. I flyktinglägret Nuseirat lever 57 000 människor sammanpackade.

Vad kommer att hända inom loppet av ett par veckor om ingen katastrofhjälp kommer igenom den israeliska blockaden?

Först kommer kuvösbarnen att dö när bensinen till reservaggregaten tar slut, sedan de njursjuka palestinierna, eftersom dialysapparaterna också kommer att sluta fungera. Israel blockerar medicinsändningar till Gaza, i farozonen finns därför också alla lung- och astmasjuka patienter.

Gazas

vattenledningar håller just nu på att infekteras av bakterier, när renat vatten inte kan pumpas igenom dem på grund av elstopp.

De dödligaste vattenburna sjukdomarna är kolera och dysenteri men även en rad kolibakterier leder till kraftiga diarréer, som är livsfarliga för spädbarn och gamla.

Vad är det Hamas

begär för den enda gisslan man håller, 19-årige israeliska soldaten, Galid Shalit? Att 1 000 av de 10 000 palestinier som just nu sitter i israeliskt fängelse ska friges. Den svenska avdelningen av internationella juristkommissionen har konstaterat att flera hundra av dessa fångar är barn och kvinnor – och att dessa barn behandlas illa, de blir slagna eller sitter bakbundna och med bindel för ögonen i upp till ett dygn. I ett inslag i CNN den 4 juli dryftades bland annat det faktum att en mycket stor del av de palestinska fångarna sitter fängslade i upp till tio månader utan vare sig dom eller åtal.

Inte ovanligt, det förstod vi efter att ha intervjuat en lång rad palestinier för filmen Det heliga landet för ett halvår sedan: de flesta manliga palestinier påstår att de suttit i israeliskt fängelse någon eller flera gånger – en till fem månader – och sedan släppts utan åtal eller dom.

Sveriges utrikesminister

bör protestera kraftfullt mot Israels bombningar i FN. Av Göran Persson förväntar jag mig att han tar initiativet till en protest genom EU.

Maj Weschelmann (–)

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!