ÅSIKT

Varför skjuta på journalisten?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Debattsvar av HÅKAN LINDGREN

■ ■Visst kan bloggar, som Anders Mildner skriver, ge människor i Kina, Iran och andra slutna länder möjligheten att uttrycka sig fritt ( Expressen 20 juni; ett svar på min artikel i Aftonbladet 18 juni). De ger oss möjligheten att sprida kritik mot etablerade media, och de kan ibland vara överlägsna dagstidningarnas kultursidor, för att inte tala om deras krönikörer.

Vad jag inte förstår är varför så många med illa dold förtjusning beskriver journalisten - alltså inte medieägaren, spinndoktorn eller den kinesiske censorn - som en dryg liten makthavare som vi snart ska peta från hans tron. Kan de inte berömma bloggaren utan att mobba journalisten?

Att peta hål på sådana fraser - och på fraserna om att tunga mediekoncerner skulle ha "alla skäl i världen" att vara "livrädda" för mig för att jag har en blogg (Johan Norberg) - är i själva verket en del av den mediekritik Mildner välkomnar.

Pratar man om att bryta informationsmonopolet kan det också vara värt att ägna en tanke åt var bloggarna får sin information från. De gör inga egna reportage. Deras mediekritik är beroende av de massmedier de diskuterar. Ingen knarkar media så mycket som bloggare.

Läs Håkan Lindgrens tidigare inlägg:

Håkan Lindgren