ÅSIKT

Från östfronten intet gott

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Fredrik Hofgaard
Tiina Rosenberg.
KULTUR

■ ■Tyska kvinnor vill inte föda barn. Många väljer yrkeslivet och de som vill förena familje- och yrkesliv kallas stundtals för ”Rabenmütter”, hårdhjärtade mödrar som överger sina barn. Det tyska dagissystemet tillhandahåller inte heltidsdagis och tar inte emot barn under tre år. Det finns numera privata alternativ, men infrastrukturen som helhet är dålig och den allmänna opinionen om denna fråga är svag. Som gästdocent vid universitetet i München för flera år sedan följde jag de lokala jämställdhetsarbetarnas försök att skapa ett eget heltidsdagis för universitetet så att kvinnor med barn skulle kunna gå vidare i karriären.

Det land som tyskar mest beundrar i fråga om familjepolitik är inte Sverige, trots att den kristdemokratiska familjeministern hämtat viss inspiration norrifrån. Nej, i Tyskland ser man upp till Frankrike. Pascale Hugues, fransk utrikeskorrespondent i Tyskland, uttrycker sin förvåning över sakernas tillstånd i en artikel i Tagespiegel (28 maj) och undrar varför tyskar inte tittar på det barnomsorgssystem som fanns i DDR. Torrt konstaterar hon att det i DDR fanns det dagissystem som behövs för att göra det möjligt för tyska kvinnor att förena familje- och yrkesliv.

■ ■Pascale Hugues kan tacka sin lyckliga stjärna för att hon är fransyska. Hade en tysk journalist presenterat dagissystemet i det forna DDR som lösningen på Tysklands demografiska problem hade det förmodligen blivit folkstorm. När jag i en paus på universitetet fikar med en doktorand som kommer från Leipzig i östra Tyskland, berättar hon att skulpturerna av Marx, Engels och Lenin inte gick att avlägsna när mitt gamla universitet, Karl-Marx-Universität, bytte namn till Universität Leipzig. De är nämligen fastgjutna i byggnadens fundament och måste sprängas bort. Jag har svårt att dölja min förtjusning.

Historiens börda kan förvisso vara tung att bära, men hur vore om tyskarna drog några konstruktiva slutsatser av den? Som att bygga ut ­dagissystemet så att kvinnor kan ­arbeta och ha familj om de så önskar. Men det går inte i ett land där inga goda nyheter kan komma från öst.

Tiina Rosenberg ([email protected])