ÅSIKT

I jul ska vi äta något annat!

KULTUR

Anders Paulrud stuntar i 24 000 nya kokböcker – och lagar den nya julmaten

Foto: sara ringström
Peter Nordin, krögare på restaurang Prinsen, och Aftonbladets Anders Paulrud lagar en alternativ julmiddag.

Frukta inte Gud, frukta maten. Julmaten, alltså.

Efter en månad med julbord med sillar, prinskorvar, köttbullar, skinka, syltor, dopp i grytan, supar och julmust hotas vi av Djävulens straff som stipulerar förstoppning och gaser, finnar och rapningar, allt elände som föregår hjärtattacken då den på fett begivne syndaren skall falla till golvet och dö intill juleljusen och i de förskräckta små barnens åsyn.

Nej, i år blir det annorlunda. I år blir det en alternativ jul. Stillsamhet tillsammans med en älskad, eller med några få nära istället för dessa neurotiska släktdrabbningar som mest är att likna vid ett patientuppror på ett mentalsjukhus för schizofrena. I stället för att skriva en elak artikel om den övermättade kokboksmarknaden (24 000 nya titlar i världen per år) har jag i år uppsökt köket på restaurang Prinsen och bett krögaren Peter Nordin och hans hustru Carina att speciellt för Aftonbladets läsare komponera en trerätters alternativ julmiddag: halstrad, "lutfiskgravad" torskrygg, mjukbakat ankbröst panerat med senap och till efterrätt en underbar chokladmousse, luftig och fin sedan man vispat upp smeten med elvisp.

De exakta recepten hittar ni här intill. Maten blir exklusiv och modern, den är absolut inte svår att tillaga. Men den kräver förberedelser. Vilket bara är bra, eftersom umgänget i ett varmt doftande kök, där man kan småpyssla och småprata medan man skär och hackar och smakar av tillhör livets glädjeämnen. Förberedelserna är bra i ett annat avseende också; man sparar tid dagen då maten ska serveras.

Besinning. Eftertanke. Korka upp en lagom kyld champagne till Kalle Anka, och efter julklapparna smaka av vinerna: en kyld Pouilly Fumé som senare skall avnjutas till förrätten och häll i god tid över en Valpolicella på karaff till huvudrätten.

Pyssla i köket. I värmen. Se fram emot den njutning som maten kommer att ge.

Det finns något trösterikt i njutningen av maten och vinet, något som inte ens ålderdomen borde kunna ta ifrån en. När nästan allt är borta; krafterna, arbetet och drömmarna, när sexualiteten är ett minne, när synen och hörseln är på väg att fly, då borde det vara en medborgerlig rättighet att få god mat och utmärkta viner. Ja, till och med en calvados för den som så önskar. Ibland, när man ser gamla människor äta god mat är det som om deras ungdom kom tillbaka. Denna nåd i en enda tugga.

Istället är det tvärtom. Och det är för djävligt, som det nu är, att alltfler av de äldre medmänniskorna, de som borde äras och respekteras, tvingas äta den industritillverkade grismat som hemtjänsten serverar, så kalorifattig och snålt tilltagen att många drabbas av undernäring.

Den goda maten, som ju sedan sekler står i centrum över julen, borde vara en självklarhet. För alla. Som det nu är följer matvanorna de moderna klassmönstren; det är tydligen så att endast den välavlönade medelklassen, de flesta medlemmar i det nuderska köttberget, ska unnas den goda maten; deras patetiska, och redan övergödda, längtan efter mat med lagom tillsatser av kulturhistoria, resor, bildning-light, exotik och kvacksalveri med en knivsudd new-age.

Men alla andra, mindre bemedlade och äldre, ska tydligen hålla till godo med skräpet.

I helvete vi går med på det, varken ung eller gammal. Men ät ordentligt - innan ni gör revolution.

Halstrad ”lutfisk- gravad” torskrygg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

med senaps- buljong och skånsk senaps- mousse (4 pers)

Ankbröst (4 pers)

Choklad- mousse med apelsin- touche (4 pers)

Anders Paulrud