”Realisterna” vill bara slippa se problemen

Martin Aagård om Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Upprördheten blev i dag stor över en ny broschyr från Socialstyrelsen som heter ”Information till dig som är gift med ett barn”. En broschyr på två och en halv sida som informerar om att det i Sverige är förbjudet att leva i barnäktenskap och att socialtjänsten från och med nu ansvarar för barnet om inte dess föräldrar lever här.

En liten folder som varnar för att begå brott. I sig inte konstigare än skylten på flygplatsen som visar att du inte får ta med automatvapen ombord.

Men Hanif Bali (M), Lena Hallengren (S), Jan Björklund (L) och ett helt gäng andra migrationspopulistiska twitterfjantar rasade så klart. Ordet ”information” i rubriken var nog för att de skulle kunna påstå att Sverige lägger sig platt för problemet med barnäktenskap.

Till slut hade de inget annat val än att dra tillbaka den.

Hur kunde det bli så här?

Jo, till skillnad från röstfiskande politiker måste Socialstyrelsen tackla verkligheten. Och att skriva en folder som underlättar för socialarbetare att kommunicera med brottslingar är ett sätt att göra det.

Att föra dialog med Polisen är ett annat.

Jag tror få av oss vill leva i ett samhälle där Socialstyrelsen inte vågar ta i den allvarliga frågan med barnäktenskap. Men det är just den hållningen som Jan Björklund och alla andra röstfiskade migrationsfjantar i slutändan landar i när de kräver att sån här information måste stoppas.

Migrationsdebattens ”realister” är långt ifrån några realister. De är inte intresserade av att lösa de verkliga problemen för barn som tvingats in i äktenskap, eller att hjälpa tiggare att komma ur fattigdom. De vill bara slippa se problemen, slippa höra talas om dem.

Informationsförbud, tiggeriförbud och burkaförbud är deras lösningar. Tig, göm och glöm.

Och alla som påminner dem om att de inte lever i Bullerbyn måste klämmas åt.


Fotnot: Texten har uppdaterats efter beskedet att Socialstyrelsens broschyr dras in.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.