ÅSIKT

Bedragaren på förskolan

Ingela Brovik går på dokumentärfilmfestival i Leipzig

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Dokumentärfilmen Betrug – en kindergarten-thriller.
KULTUR

DOKUMENTÄRFILMFESTIVAL David Spaeths Betrug (Betrayal), som invigde den 60:e upplagan av DOK-Leipzig, skulle kunna kallas för en kindergarten-thriller.

Den handlar om före detta DDR-medborgaren Bastian som blir verksamhetschef när boende i stadsdelen Schwabing i München – arkitekter, psykologer, inredare och konstnärer – startar egen förskola för sina barn.

Bastian har ingen lust att berätta om sin härkomst för föräldrarna och i 99 fall av 100 brukar den strategin fungera väl, sägs det i filmen. Dock inte här.

I svettiga närbilder berättar den utfattige Bastian om hur han ljuger om sin identitet, rikedom och jobb samtidigt som han stjäl verksamhetens pengar. De medelklasspar som blir alltmer misstänksamma mot honom filmas aldrig i närbild, utan sitter i mjuka soffor med eleganta vardagskläder. Stämningen är lätt surrealistisk.

Det är en annorlunda dokumentär i sin indirekta dialog mellan bedragaren och de bedragna, där protagonisten förlorar sig själv ju grövre lögnerna och stölderna blir, medan medelklassparen ökar sin status ju mindre de fattar. Under ytan finns bilden av en ”ossi” (givetvis en lögnare) och en västtysk, en politisk-historisk motsättning som finns kvar efter Berlinmurens fall.

Ingela Brovik

ARTIKELN HANDLAR OM