Osmakligt tyst om danskt flyktingförslag

Häpnadsväckande reaktioner när Danmark vill omvandla länder till permanenta flyktingläger

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) intervjuades i Aktuellt i torsdags.
Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) intervjuades i Aktuellt i torsdags.

Den danska S-regeringens förslag om att dumpa asylsökande i afrikanska länder är så verklighetsfrämmande att det måste ses som enbart en present till landets rasistiska opinion, den enda som tydligen är värd att fjäska för.

Om förslaget blev verklighet skulle Danmark förvandlas till paria i allt internationellt flyktingarbete. Både FN och EU-kommissionen har redan protesterat. Det är dessutom praktiskt omöjligt att genomföra.

Alldeles oavsett hur mycket Danmark betalar är det ju svårt att se att ett enda land frivilligt skulle omvandla sig till ett permanent flyktingläger.

Långt mer modesta förslag har redan avvisats, som EU-komissionens idé att asylpröva personer man räddat på internationell vatten utanför unionen, för att sedan ge flyktingarna skydd i Europa.

Inget enda land nappade, och Afrikanska Unionen uppmanade sina medlemmar att blankt vägra.

Att puttestaten Danmark skulle kunna pressa och muta afrikanska länder till ett långt större åtagande än EU kunnat göra är föga realistiskt.

Det ingår förmodligen i den danska regeringens propagandakalkyl: man gör ett utspel som vinner rassehjärtan, men man slipper genomföra det.

Det hindrar inte den socialdemokratiske ideologen Payam Moula att på twitter utbrista att han är ”imponerad av Danmarks migrationsminister” och antyda att han tycker förslaget är bättre än dagens system.

Det är en lika osmaklig som häpnadsväckande markering från en man som i egenskap av redaktör för tidskriften Tiden har uppgiften att stå för partiets idéutveckling. Att i praktiken suspendera asylrätten i Danmark, sända folk till rättsosäkra processer i andra länder och lasta över allt ansvar på fattiga mottagarländer och UNHCR är ju raka motsatsen till det solidariska ansvarstagande som socialdemokratin arbetar för inom EU.

Från Rosenbad är det däremot dödstyst, liksom från de svenska Socialdemokraterna.

Det är beklämmande.

Så länge den svenska regeringen står bakom FN:s flyktingkonvention och en rättssäker asylprocess måste de också försvara den. Men framförallt borde man av den ”imponerande” invandrarministern Mattias Tesfaye lära sig att signalen till opinionen är viktig.

2018, när den danska förslaget först formulerades, var Stefan Löfven skeptisk.

Dagens tigande är tyvärr talande: vi håller med.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.