Kultur

Svärta och utsatthet

Årets skönlitterära- och fackboksnomineringar: favoriter och överraskningar

Av: 

Ulrika Stahre

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Det allt viktigare Augustpriset släppte i går kväll årets nomineringar. Minst förvåning väckte Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, tätt följd av Sigrid Combüchens Sidonie & Nathalie. Båda har varit stora kritikerfavoriter och förekommit i alla gissningslekar.

Än mer glädjande är att poeten och den förre detta Aftonbladetmedarbetaren Jenny Tunedal nominerades för sin fina, sorgliga och på alla sätt genomarbetade Rosor skador.

Utsatthet och flykt kan sammanfatta de skönlitterära nomineringarna. Isabelle Ståhls gestalt i Just nu är jag här bygger distansen på fast mark i Stockholm, medan Jörgen Gassilewski i Hastigheten skildrar våldet i folkmordet i Rwanda. Det är svärtan, i både samtid och framtid som dominerar den skönlitterära (och barnboks-) delen av August. Undantaget är Klas Östergrens I en skog av sumak.

De facklitterära nomineringarna innehåller liksom utgivningen generellt en tydlig portion biografi: Johan Svedjedals Den nya dagen gryr (om Karin Boye) och Fatima Bremmers Ett jävla solsken (om Ester Blenda Nordström). Hédi Frieds Frågor jag fått om förintelsen befinner sig i en egen genre med ett fullständigt unikt tilltal.

Sticker ut gör Expressen-skribenterna Per Wirténs och Sven Olov Karlssons reportage, om Europa respektive skogsbranden i Västmanland. Och så den oväntade naturpoesin förstås: Roine Magnussons, Mats Ottossons och Åsa Ottossons Nära fåglar.

Vilka av de nominerade som till slut vinner brukar vara ganska ointressant – något lagom säljande bara – och årets nomineringar liknar föregående års. Men framför allt valet av fackböcker är i stort sett mer spännande än vanligt. Samhälle, historia, litteratursociologi – allt kan hända.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Augustpriset

Sigrid Combüchen

Johannes Anyuru

Isabelle Ståhl

Sven Olov Karlsson

Fatima Bremmer