Kultur

Krig och död ger pluspoäng

Mattias Svensson om boken som nagelfar amerikanska presidenter

Av: 

Mattias Svensson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Warren G Harding var USA:s president mellan 1921 och 1923.
Warren G Harding var USA:s president mellan 1921 och 1923.

KULTUR

Warren G Harding betraktas vanligtvis som en av USA:s mest mediokra presidenter (1921–1923), ofta kontrasterad mot stora namn som George Washington, Abraham Lincoln eller Barack Obama.

Det är märkligt med tanke på att under Hardings presidentperiod dog noll amerikaner i krig, medan ekonomin växte med åtta procent per år.

Men det följer ett mönster som statsvetarna Bueno de Mesquita och Alistair Smith pekar ut i boken The spoils of war (Public affairs), från tidigare i höstas. Trots att vi säger oss värdera fred och välstånd, tenderar både allmänhet och expertis att glorifiera de presidenter som skickat flest amerikaner i döden.

Smith och de Mesquita nagelfar i boken några av historiens upphöjda presidenter på ett välgörande sätt. Någon som tvärtom uppvärderas är Lyndon B Johnson för att han till politisk kostnad för egen del synliggjorde Vietnamkrigets kostnader.

Det kan jämföras med George W Bush som krigade på kredit, en kostnad som beräknas uppgå till 4 till 6 biljoner dollar under kommande decennier.

Frågan är om det amerikanska folket hade varit lika stora anhängare till krigen i Afghanistan, Irak och Libyen om politikerna inte kunnat skicka notan till kommande generationer.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

George W Bush

Barack Obama

Abraham Lincoln

Historia