Avslöjad av nätets medborgargarden

avMartin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Martin Aagård om varför FBI tipsades om ”Jihad Jane”

1 av 3

Det är inte Storebror som övervakar dina aktiviteter på nätet. Han har varken tid eller möjlighet till det. Övervakningen sköts allt mer av en sorts internets medborgargarden. Colleen LaRose, känd som ”Jihad Jane”, som misstänks ha planerat att mörda Lars Vilks sattes dit av just ett sådant.

Jihad Janes slagfält var främst Youtube. Video-sajten där hela världen tittar på katter som ramlar av stolar och hårdrocksvideor från 80-talet. I sajtens kommentarsfält bedrev hon sin pro-islamistiska kamp. Hon gjorde inte många islamistiska videor själv, utan uppmuntrade mest andra som gjorde det. Men om man uppmuntrar terroristvideor på vidöppna sajter som Youtube så finns det alltid någon som ser vad man gör.

Och det är inte FBI.

I början kallades de ”internet watchdogs”. Personer som varskodde myndigheter om de hittade något kriminellt på nätet. Nu har många slutit sig samman i virtuella medborgargarden. En sorts internets Farsor på stan som kvällstid patrullerar nätet och inte sällan tar sitt uppdrag på lite för stort allvar.

Högerbloggen The Jawa Report startade 2003 för att stödja kriget i Irak men övergick snart till att bli en anti-islamsk sajt som övervakar vad de anser vara terroristpropaganda. Youtube Smackdown corps inspirerades och startade under slagordet ”countering the cyber-jihad one video at a time”. Deras självpåtagna uppdrag är att rensa Youtube från islamistiska videor. Bägge lärde snabbt känna Colleen LaRose när hon dök upp. De bråkade med henne, läste hennes inlägg, men avfärdade henne som ofarlig. Möjligen tokig.

Men så hände något.

Jihad Jane uppmanade sina läsare på Twitter att samla in pengar till terrorism. Ett forum som kan läsas av alla som har internet. Och en av hennes övervakare tipsade FBI.

Exakt vem som tipsade vill varken The Jawa Report eller Youtube Smackdown Corps berätta. Enligt Philadelphia Inquirer som följt fallet noga, var det the Jawa Report. I en intervju på FOX TV tar Youtube Smackdown Corps åt sig äran.

Jawa Report drivs av en person som kallar sig ”Rusty Shackleford” och vill vara anonym, men han svarar gärna på mina frågor via mejl. Han säger sig bedriva sitt arbete på fritiden och finansierar det med annonser och enstaka donationer. Han trodde aldrig Jihad Jane var farlig. Bara ”patetisk, dum och kanske lite galen”.

”Rusty” menar att Youtube-videos är första stadiet i att socialiseras in i Jihad. Det är ett sätt för blivande terrorister att lära känna varandra. Eftersom al-Qaida har en avdelning som sprider internetpropaganda så bör alla som sysslar med det åtalas för terrorism.

– Att säga att de har rätt till yttrandefrihet är som att säga att Joseph Goebbels inte var en krigsförbrytare eftersom han inte dödade någon personligen.

Egentligen borde polisen göra deras jobb, tycker ”Rusty”, men polisen har begränsade resurser. De kan inte vara överallt på internet. Idén att myndigheterna kan se allt på internet är helt enkelt inte sann.

Han säger sig för tillfället övervaka flera svenskar.

– De flesta är supportrar till al-Qaida, kopplade till al-Shabab i Somalia. Jag antar att det är för att ni har en stor grupp asylsökande i Sverige från Afrikas horn. Det samma gäller anhängare till Ansar al-Islam, i den kurdiska diasporan. De har också en röst på nätet.

Rättegången mot Jihad Jane startar 3 maj. Man kan hoppas att hon får en rättvis bedömning av vad hon egentligen gjort. Visst finns en möjlighet att hon är en slug terrorist som glömt bort att man kan spåra ett IP-nummer, men ensamma fånar som söker uppmärksamhet är onekligen övervakningssamhällets första offer.

Att internets anonyma medborgargarden gjort säkerhetspolisen beroende av dem är inte bara en risk för rättssäkerheten. Det är ett totalt haveri för rättsstaten att självutnämnda antiterror-mullors internetpolis utövar sin klanrättvisa i samarbete med de som ska garantera vår säkerhet.

Publicerad: