Äntligen klart besked från poesifestivalen

Reporter: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anders Johansson är glad att inte längre sväva i ovisshet

Först ser jag inte vad hon gör. Jag noterar bara att Madeleine Grive i år av affischen att döma är huvudattraktion på sin, förlåt 00-tals, poesifestival.

Sedan ser jag att hon håller en sönderriven naziflagga i händerna. ”Håll för öronen Jimmie Åkesson!” står det. I pressmeddelandet får vi veta att Stockholms Poesifestival tar avstånd från främlingsfientlighet. Skönt att höra! Jag har länge svävat i ovisshet. Fast varför ska Åkesson hålla för öronen? Vore det inte bättre om han kom dit och lyssnade och blev lite mer tolerant av den fina poesin? Inte minst om det nu är dags att göra motstånd genom att välkomna det främmande, annorlunda, människor och kulturer av alla de slag som det så välformulerat står? Nej, inte människor av alla slag ändå — även toleransen måste ha sina gränser.

Men är det inte en viss överdrift att illustrera det hela med en hakkorsflagga...? Nej, nu ska vi inte vara så petiga. Om det inte finns någon nazistisk motståndare så får vi göra dom nazistiska, så att vår poetiska kamp får den tyngd och godhet som den ju har! Väl mött på Dramaten den 24 november! Efteråt blir det fest på Berns.

Publicerad: