Försvarstal för världens rikaste

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Daniel Suhonen om the Economists propaganda

En Mercedes-Benz SL-600 smyckad med Swarovskikristaller.
En Mercedes-Benz SL-600 smyckad med Swarovskikristaller.

När finanskrisen slog till 2008 stoppade många förmögna undan sina lyxartiklar. Nu våras det åter för lyxkonsumtionen. I Kina har det startat en specialbutik för bilar täckta med Swarovskikristall.

En halv procent av jordens vuxna befolkning, 24 miljoner personer, har en förmögenhet över en miljon USD. De kontrollerar totalt 69,2 trillioner dollar mer än en tredjedel av världens samlade förmögenhet. Den rikaste procenten kontrollerar 43 procent och de rikaste 10 procenten 83 procent av kapitalet. Den fattigaste halvan delar på två procent. När nu finanskrisen ska betalas med sparpaket kommer dessa siffror sticka i ögonen.

Så här ser det ut.

Intressant därför att The Economist släpper ett specialnummer, The rich and the rest, som är ett 14 sidor långt försvarstal för de superrika, lagom till det ekonomiska toppmötet World Economic Forum i Davos, som öppnar i dag.

Någon har något att försvara.

The Economist lägger stor möda på att visa att de flesta inte ärvt sina kulor utan arbetat ihop dem som entreprenörer. Dessutom skänker de till välgörenhet. I en parafras på marxismens klasspyramid påstås här de superrika arbeta för oss, genom sina donationer. Dessutom handlar de växande skillnaderna i inkomster om begåvning. Genom teknikutveckling blir smarta personer mer värdefulla och rikligare belönade, menar tidningen.

Richard Wilkinson och Kate Picketts bok Jämlikhetsanden tillrättavisas: Bara för att klyftorna bevisligen ökat – mest inom länderna – får vi inte luras att tro att lösningen är aktiv fördelningspolitik, menar The Economist. Tillväxt och frihandel är vad som ska göra att det tids nog ramlar ner någon kristall även till vanligt folk. I sista hand kan vi andra alltid lita till välgörenheten.

Daniel Suhonen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.