Rätt om Livets ord

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kristdemokrater kryssade sig in i
riksdagen med hjälp av Livets Ord

1 av 2
Livets Ords pressressansvarige, Magnus Dahlberg, påstod i fredags att: ”Livets ord (har) aldrig gett en enda krona till något politiskt parti”.

Fredagen 4 februari skriver Livets ords pressansvarige, Magnus Dahlberg, i en replik i Aftonbladet: ”Livets ord (har) aldrig gett en enda krona till något politiskt parti”.

Intressant. Men stöd kan se ut på många sätt. ”Kryssa Utbult och Enochson” var en bilaga som bladades in i tidningarna Dagen och Världen Idag innan valet i höstas. Den uppmanade väljarna att kryssa Roland Utbult i Bohuslän och Annelie Enochson i Göteborg. Båda kristdemokrater. Båda lyckades kryssa sig in i riksdagen.

Bilagan var producerad av dotterbolaget till Världen Idag, ID-media. Styrelseordförande i Världen Idag är Ulf Ekman, grundare av församlingen Livets ord. Vd för både Världen Idag och ID-media var till november förra året Ruben Agnarsson, tidigare informationsansvarig för Livets ord och chefredaktör för Livets ords tidning Magazinet.

Roland Ultbult (KD) prickades senare av en enig distriktsstyrelse. Enligt KD:s regler måste en kandidat redovisa stöd utifrån på mer än 10 000 kronor för partiet.

Är det ett problem för Kristdemokraterna att två riksdagsledamöter kryssat sig in i riksdagen med uppbackning av Livets ord?

En ledande kristdemokrat svarar att problemet är valtaktiskt. Genom att de lade resurser på en intern krysskampanj bidrog inte Utbults och Enochsons personvalskampanj till fler KD-väljare.

Jag kan nog tycka att problemen är större än så.

Anders Lindberg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.