ÅSIKT

Högermörkret faller över musiklivet i Ungern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Pianist kritiserade regeringen
- blev hotad med döden

Foto: AP
Viktor Orban.

Den högerextrema politiken i Ungern drabbar också musiklivet. Få europeiska länder har en så respekterad musiktradition som Ungern, men det håller populisterna i ungerska regeringen på att sätta slutstreck för.

Strax före jul sa Budapest-operans chef Adam Fischer med omedelbar verkan upp sig från alla uppdrag i hemlandet, sedan man från regeringshåll krävt att få bestämma vilka som ska anställas på operan och inte. Och Adam Fischer är inte vem som helst utan en av världens mest välrenommerade dirigenter, varför behandlingen av honom har väckt allmän bestörtning inom hela musikvärlden. Men det bekommer inte premiärminister Orban och hans anhang, de fortsätter på samma linje.

Nyligen dristade sig en annan världsberömd ungersk musiker, pianisten Andras Schiff, nämligen att kritisera den ungerska regeringens strävan att censurera medierna, vilket omedelbart renderade honom ett dödshot i en av Ungerns ledande tidningar. Schiff har varit en Ungerns främsta kulturambassadörer i fyrtio år, men nu förklarar han att han inte ens vågar återvända till sitt hemland på besök.

EU:s ordförandeland håller på att snabbt straffa ut sig från all internationell kulturell gemenskap.

Lennart Bromander

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik