ÅSIKT

”Det var dags för en sextrend”

KULTUR

Boksidornas sommarserie tar en titt på erotiktrenden efter ”50 shades”

Foto: Linn Heed Ackerfeldt.

sommarserie. Sexkontrakt och smisk – den sadomasochistiska "Fifty Shades of Grey" har startat en ny sexbokstrend.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Men varför nu?

– Sexualiteten exploateras mycket just nu, säger Linn Heed, Aftonbladets sex- och relationsexpert.

När förläggaren Henrik Lindvall läste "Fifty Shades of Grey" kände han på sig att den hade potential. Han är den som köpte in E. L. James succétrilogi för Norstedts förlag.

– Jag läste den tidigt och vi köpte den jättesnabbt. Att den skulle bli så stor hade jag däremot aldrig kunnat ana.

Sedan ”Femtio nyanser av grått” och de två uppföljarna släpptes i svensk översättning har de sålt i över 650 000 exemplar i Sverige. Internationellt har trilogin sålt i över 70 miljoner exemplar.

Fler förlag följer efter

För Norstedts har framgångarna betytt att förlaget klarade bokbranschens nedgång under fjolåret bättre än konkurrenterna.

– De har sålt otroligt bra – och då har vi inte släppt dem i pocket än, säger Henrik Lindvall.

Succén avspeglar sig tydligt i litteraturvärlden. Många av bokförlagen är nu på gång med böcker som innehåller erotik. En klar majoritet är romaner skrivna av kvinnor, med kvinnliga läsare som målgrupp.

Vad är det då som gör att hela världen helt plötsligt vill läsa om  sex?

Lisbeth Larsson är professor i litteratur och har specialstuderat romancelitteraturen, alltså böcker med fokus på relationer och kärlek där en grundregel är att slutet ska vara lyckligt.

– Vi lever i en genomsexualiserad tid. Det är bara att titta sig omkring, de här böckerna är en del av vår vardag.

Hon berättar att det företrädesvis är kvinnor som läser de här böckerna.

– Det går tillbaka till berättartraditionen i det tidiga borgerliga samhället, där familjen och relationen var kvinnans ansvar, säger Lisbeth Larsson.

”Kanske förlorar vi något”

Aftonbladets sex- och relationsexpert Linn Heed Ackerfeldt menar att det inte finns någon generell efterfrågan på romancelitteratur hos män.

– Män vill ha mer svart på vitt, de har ett annat sätt att processa information. De här böckerna appellerar till hur kvinnor vill bli upphetsade, där mycket lämnas åt fantasin.

Även Linn Heed Ackerfeldt tror att tidens anda har gjort att den erotiska boktrenden kom just nu.

– Vi är vana att prata om sex på ett öppet och avdramatiserande sätt. Det är bra. Samtidigt kanske vi förlorar något av det heliga och privata, vilket sexlivet också mår bra av att vara.

För Henrik Lindvall är förklaringen mer bokinriktad.

– Det var dags helt enkelt. Under en lång tid har det varit trollkarlar och deckare som gäller, det var länge sedan något sådant här var stort och det var dags nu. Hur länge trenden pågår, det går inte att säga.

1 av 7

Aktuella erotiska böcker - ett urval

Femtio nyanser av honom - E L James

Megasuccén och startskottet för den erotiska boktrenden. Delade läsarna i två läger – de som älskade den och de som inte gjorde det. Handlar om oskuldsfulla Anastasia Steele som träffar den snygge, framgångsrike Christian Grey under en intervju till skoltidningen. Men hans perfekta yta döljer mörka hemligheter. Historien fortsätter i ”Femtio nyanser av mörker” och ”Femtio nyanser av frihet”.

Synda - Sylvia Day

Utspelar sig under 1800-talets England. Den nyblivna änkan Jessica Tarley stiger ombord på den skandallöse Alistair Caulfields skepp för en resa över Atlanten som hon sent ska glömma. Boken beskrivs som en blandning mellan ”Jane Austen” och ”50 nyanser...” Sylvia Day har skrivit flera böcker inom samma genre, "Synda" var den första som utkom på svenska.

Tio lektioner i lust – Benedicta Söderberg

Efter 13 år har Marks och Benedictas äktenskap tappat gnistan. En dag på tunnelbanan i Köpenhamn möter hon en annan man som fångar hennes intresse. När hon får hans telefonnummer kan hon inte låta bli att ringa. Det blir starten på en rad passionerade möten. Det här är författarens debut och under pseudonym skriver hon delvis om sina egna upplevelser.

Begär: Oanständiga berättelser – Malva B

Novellsamling som innehåller tolv passionerade berättelser. Precis som de flesta andra böcker inom erotikgenren är den skriven av en kvinna – för kvinnor. "Begär: Oanständiga berättelser" är Malva Bs debut och är skriven under pseudonym.

Våga flyga: Vår väg till sexuell frihet – Joy och Joel Svensson

Ett vanligt svenskt par, Joy och Joel Svensson, skriver om hur de efter ett långt äktenskap ville ha ut mer av sitt förhållande och sin sexualitet. De börjar intressera sig för swinging och läsarna får följa med på deras resa. De utelämnar ingenting och bjuder på allt från intima detaljer till de hinder som uppstår på vägen.

Åttio dagar gul – Vina Jackson

Unga, vackra och musikintresserade Summer har fastnat i ett tråkigt förhållande. Universitetsläraren Dominik har sett henne spela och vill ge henne en exklusiv fiol. Men först måste hon spela naken för honom i hans hem. De kastar sig in i en erotisk relation som är långt i från okomplicerad. Första delen i en trilogi, uppföljarna heter ”Åttio dagar blå” och ”Åttio dagar gul”.

De skandalösa – Simona Ahrnstedt

En svensk, historisk roman som utspelar sig under 1600-talet. Magdalena Swärd anländer till slottet Wadenstierna för att agera sällskapsdam åt den vackra och unga Venus som planeras giftas bort med greven. I stället dras hon in i ett hemligt avtal med greven och plötsligt har de inlett en förbjuden och passionerad romans. ”Överenskommelser” och ”Betvingade” heter Ahrnstedts tidigare romaner. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker