ÅSIKT

Norskt EU-medlemskap en kjempedöd fråga

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Lika realistiskt som att kräva en tunnelbana under Atlanten

För fyra år sedan slutade ­Miljöpartiet kräva svenskt EU-­utträde. Det hette då att man måste vara realistisk, att EU är här för att stanna och att man inte kan stå utanför.

Men just nu är EU-entu­siasterna märkvärdigt tysta. De få som fortfarande vågar öppna käften påminner mest om de Moskvakommunister som hösten 1989 krampartat höll fast vid sitt försvar av Sovjetunionen.

Samtidigt som Norge i något slags postironisk panikhandling ger fredspriset till EU gör norska Europabevegelsen (Europarörelsen) en omvänd Miljöpartiet och stryker inträdeskravet. Europabevegelsens generalsekreterare Kirsti Methi förklarar i Klassekampen (29 nov) att frågan om norskt medlemskap är död.

Europabevegelsen ledde ja-kampanjen i folkomröstningarna 1972 och 1994. Nu vill man i stället bli en bred organisation som diskuterar Norges samarbete med EU utan att fastna i frågan om medlemskap. Man tänker även välkomna EU-­skeptiker som medlemmar.

Europabevegelsens ungdomsförbund Europeisk ungdom har dock protesterat. De vill fortsätta driva frågan om att Norge ska gå med i EU, trots att det är ungefär lika realistiskt som att kräva en tunnelbana under Atlanten. Men det är väl egentligen bara charmigt med lite ungdomlig tokradikalism.