Raljant om nynorskan, Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Mats Kolmisoppi: Angrip hellre FrP:s främlingspolitik

Mats Kolmisoppi, författare
Mats Kolmisoppi, författare

Det är tacksamt att raljera. Jag tycker att det är roligt själv.

Man kan till exempel göra som Martin Aagård, i artikeln med rubriken ”Danskjävlar”: Titta bort mot kölen. Låta blicken vandra över hela platta Sverige tills den studsar mot de norska fjällen och sedan landar i den norska huvudstadens kulturgryta. Där har det sedan en tid pågått ett kulturbråk med nationalistiska förtecken som Aagård kritiserar. Fremskrittspartiet attackerar kulturministern och försöker mana norrmännen till försvar för mossig hembygds- och ursprungsromantik.

Tyvärr kastar Aagård ut det fördomsfria barnet med badvattnet när han gör sig lustig över nynorskan och de hopplösa norska distrikten i stället för att lägga krutet på att kritisera den främlings- och kulturfientliga politik som FrP står för. I Norge, får vi veta, finns det till och med lagar som reglerar rätten att klämma in ett extra j här och var.

Han syftar på att finns två officiella skriftspråk i Norge. Eller Noreg som det heter, om man väljer att skriva på nynorsk.

För Aagård är detta språk, till skillnad från den danska som var allenarådande när nynorskan infördes, konstruerat, konstgjort. Ja, rent av nationalistiskt och bakåtsträvande. Som bevis anför han att den som tycker mest illa om kulturministern, journalisten Jon Hustad använder sig av skriftspråket. Och tydligen är nynorsk trist i största allmänhet, eftersom den ende samtida nynorska författare Aagård kan dra sig till minnes, Jon Fosse skriver så ohyggligt tråkigt. Sen landar han i en uppmaning till landets nynorskar att vända skutan åt rätt håll och återvända till den kosmopolitiska era som rådde före den norska kulturen skulle omhuldas. Eller ja, så gott det nu går när man bor i ett kulturellt bakvatten.

Men okej. Vi lägger Olav H Hauge och Tarjei Vesaas åt sidan för tillfället. Det spelar ingen roll huruvida Bergen är en nynorsk kommun eller inte. Men visst blir det lite märkligt att uppmana bakåtsträvarna, dem som Aagård nyss kallat nynorskar, att lära sig av kulturminister Hadia Tajik, Aagårds kvinna i kampen mot nationalisterna.

Det är ju ändå hon som skriver på nynorsk.

Och Fremskrittspartiets representant som skriver bokmål.

Mats Kolmisoppi

Helsingborgs Dagblad

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.