ÅSIKT

Rusningshets mot ryska sågfilare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avTorsten Kälvemark

KULTUR

Påhittad fiende kan ge försvaret mer pengar

Hedin.

Vill man ha mer pengar till försvaret måste man först hitta en ordentlig fiende. I värsta fall får man uppfinna en. Så var det 1914 när Sven Hedin skrev borggårdstalet och så är det 2013 när rustningsivrare på försvarskonferensen i Sälen hotar med den ryska björnen.

För hundra år sedan trodde aktivisterna att de ryska såg­filarna var förklädda officerare. Men när slavistprofessorn Alfred Jensen analyserade filarnas språk fann han att de var enkla bönder från Novgorodområdet som ville få extrainkomster, likt de dalkullor som säsongsvandrade till Sankt Petersburg.

Anton Karlgren, andre redaktör på Dagens Nyheter, gjorde 1915–1916 reportageresor till Ryssland (han blev senare också slavistprofessor). När han konfronterade den ryske utrikesministern Sasonov med de svenska aktivisternas hotbild fick han ett indignerat svar: ”Ni finner inte en person i Ryssland som är nog vansinnig att vilja er något ont, ni finner honom inte ens i dårhusen”.

Man behöver inte vara professor för att förstå att Ryssland med sina enorma asiatiska landgränser och med etniska spänningar i söder har annat att tänka på än att hota Sverige. Men, vem vet, snart dyker kanske sågfilarna ändå upp igen på Svenska Dagbladets ledarsida.