Rasistdebatt om tecknad figur landar på penisnivå

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Pekas ut som ”blackface”

Kritiken mot barnboksförfattaren och filmaren Stina Wirséns figur ”Lilla hjärtat” fick häromdagen Dagens Nyheters Jonas Thente att brisera i ett rosenrasande blogginlägg.

I går adlades det till ”viktigt debattinlägg” genom att publiceras i papperstidningen, med puff på förstasidan och allt. Det var inte utan att jag, för att parafrasera Thentes mystiska penis- och öronmetaforik, var tvungen att nypa mig i blygdläppen. Bloggandet var alltså inte ett olycksfall i arbetet?

Nej: Thente vidhåller att de som påpekat att Wirséns figur liknar gamla rasistiska stereotyper av svarta säger så för att göra karriär. Dessa ”akademiutbildade kärringar” (det sista ordet är borttvättat i tidningen), orkar inte kämpa hederligt om stipendier och anslag. I stället letar de efter rasism överallt, de bloggar, twittrar och skapar (hu!) kvällstidningsrubriker. Så blir de kända utan att behöva plugga teori.

Att argumentera mot detta är meningslöst. Dels för att bevisbördan helt enkelt är Thentes. Dels för att debatten är stenhårt riggad: säger man emot är man ”politiskt korrekt”, det vill säga en överspänd jävel i avsaknad av sunt förnuft. Det gäller både diskussionen om rasistiska stereotyper och slappa humanioraforskare. Sorgligt är det, att Jonas Thente och DN går in i det destruktiva samtalsrummet.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.