Kultur

SVT fast i sina tablåer

Av: 

Jon Asp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Klipp inte i dokumentärer för att spara pengar

I fredags hade Lisa Aschans Det vita folket premiär, en film om maktspel i ett namnlöst tvångsförvar. Flera kritiker, både berömmande och de mer reserverade, rekommenderade även/i stället Anna Perssons och Shaon Chakrabortys FörvaretSVT Play. Det är en av årets tveklöst främsta svenska filmer, men som i SVT Play inte spelas i sin fulla längd – 98 minuter – utan nedklippt till knappa timmen.

Nog för att tablå-tv har sitt format, men hur kan public service (fortsätta) klippa ner filmer också i sitt streamingfönster?

Om skälen är ekonomiska är det än mer hårresande. Ett högre gage för visningsrätten i tv skulle på sikt gagna samtliga parter – filmen sågs dessutom bara av ett par tusen på bio.

Talande är att kunniga men klimatskadade kritiker har accepterat SVT:s tondöva suveränitet, och utan förbehåll hänvisar till public service hellre än en dvd-butik eller en vod-tjänst som ger filmen i sin fulla längd och rätt.

Under Stockholms filmfestival talade SVT:s vd Hanna Stjärne, apropå den framtida filmpolitik till vilken SVT kommer öka sin insats, att man också vill fungera som ett nav för kreatörer inom branschen. Ett första, litet steg mot detta något luddiga mål vore att ta dokumentärfilmen på allvar, och därmed göra sig kvitt åtminstone ett av företagets många styvmoderliga adelsmärken.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!